Ko su nosioci listi i kandidati stranaka na Općim izborima iz Zenice

Oktobarski opći izbori u našoj zemlji biće zasigurno neizvjesni. Oslobođenje je istražilo ko će biti kandidati većine stranaka i koalicija iz Zeničko-dobojskog kantona za kantonalni, federalni i državni nivo. Istina, niti jedan politički subjekt nije još ozvaničio liste, ali neka imena kandidata posebno privlače pažnju i garantuju zanimljivu političku borbu.

Poznati privrednici

Iznenađenje donekle predstavlja činjenica da će nosilac liste Nezavisnog bloka za državni nivo biti Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. Nosilac liste za federalni nivo je Eldin Vrače, predsjednik Snage centra, koja je potpisala sporazum o zajedničkom nastupu i podršci sa NB-om. Među kandidatima za federalni nivo su još Ekrem Tuka, donedavno član SBB-a, nosilac najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i nekadašnji kantonalni ministar za boračka pitanja, i Aida Baručija, portparolka zeničkog Doma zdravlja. Nosilac liste za Kanton je Nusret Imamović, doc. dr. sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a na listi su još Mia Pojskić iz Zenice i Vinko Marić iz Žepča.

Kada je u pitanju SDA, za sada je nepoznanica ko će biti nosilac liste za državni nivo. Najviše šansi za ovu poziciju ima Šemsudin Mehmedović iz Tešnja, što je navodno “cijena” njegovog ostanka u ovoj stranci, a tu su još i Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj koji se u posljednje vrijeme nametnuo predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću, inače predsjedavajućem Predsjedništva BiH, i Nezir Pivić, predsjednik Gradskog odbora zeničke SDA i zamjenik državnog ministra pravde. Na listi, saznajemo, nema predložene niti jedne žene za ovaj nivo.

Za federalni nivo (sjeverni i srednji dio ZDK-a) nosilac je Miralem Galijašević, kantonalni premijer i predsjednik Kantonalnog odbora SDA. Na listi će biti još Mensur Sinanović iz Zavidovića, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a, Suad Kaknjo, zenički privrednik, potpredsjednik Atletskog saveza BiH i dr. Belma Pojskić. Nosilac liste za kantonalni nivo je Tešnjak Himzo Smajić, kantonalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, nekadašnji zaposlenik tešanjske HIFA, druga na listi je dr. Selvedina Sarajlić Spahić, direktorica zeničkog Doma zdravlja, treći je poznati privrednik Mirsad Čizmo, a kao deveti Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine ZDK-a.

U SDP-u je nekoliko kandidata za nosioce listi za kantonalni i federalni nivo. Kantonalni kandidati su Jasminko Katić iz Maglaja i Mladen Simić, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zenica. Za izbornu jedinicu 5 kandidati za nosioca liste su Senaid Begić, predsjednik KO SDP-a ZDK-a, Senad Subašić, predsjednik OO SDP-a Tešanj, i Elvir Karajbić, predsjednik OO SDP-a Zavidovići, dok su za jedinicu 6 kandidati za nosioca liste Jasmina Zubić, predsjednica OO SDP-a Visoko, i Ahmed Begić, predsjednik OO SDP-a Kakanj. Nosilac liste za državni Parlament je Bugojanac Zukan Helez, potpredsjednik partije. Na listi će biti sigurno još Munib Husejnagić, bivši premijer ZDK-a, Mehmed Bradarić, nekadašnji načelnik Općine Maglaj, i Ermina Salkičević-Dizdarević.

Kandidat za nosioca liste SBB-a za državni nivo je Nasir Beganović iz Zenice, zastupnik je u Predstavničkom domu PFBiH. Na listi su još Aida Selman i Muhamed Plasto. Za federalni nivo iz izborne jedinice 5 nosilac liste je dr. Ermin Ćehić, direktor Centra za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica, dok su tu još i Nermina Krzić iz Zavidovića i Adel Sinanović iz Zenice. Za izbornu jedinicu 6 nosilac liste je Enver Merdić, direktor Termoelektrane Kakanj, a na listi će biti zasigurno Dragoljub Brenjo, ministar zdravstva ZDK-a. Nosilac liste za kantonalni nivo je Ismet Sarajlić iz Zenice, druga bi trebala biti Meldina Ugarak, oboje aktuelni skupštinski zastupnici, a šesti dr. Jasmin Hodžić, predsjednik Gradskog odbora SBB-a Zenica.

Kod DF-a, kažu, ništa nije izvjesno, osim činjenice da je među kandidatima za nosioca liste za državni nivo Mensura Beganović, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a za federalni nivo iz izborne jedinice 5 jedan od kandidata je Alma Kratina, federalna zastupnica. Među onima koji će se sigurno naći na listi za kantonalni nivo su Midhat Delić i Edo Arnaut.

Kod Stranke za BiH je izvjesno samo da će nosilac liste za državni nivo biti Muhidin Alić iz Tešnja, bivši federalni ministar unutrašnjih poslova i poslanik u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, za šta se kandidovao i na izborima 2014. godine, ali nije uspio obnoviti mandat. Za federalni i kantonalni nivo još nije ništa poznato. Zna se tek da su iz zeničkog ogranka SBiH tražili da dobiju nosioce lista za oba nivoa. Navodno su dobili 15-ak mjesta na sve tri liste, a imaju 25 kandidata za njih.

Kad je u pitanju BPS, kandidat za nosioca liste za kantonalni nivo je Mehmed Rahmanović iz Zenice, za federalni nivo iz izborne jedinice 5 Smajl Hasanić iz Tešnja, za izbornu jedinicu 6 Mirnes Fatić iz Visokog, a za državni Parlament Sulejman Lisičić iz Maglaja.

Doktori i direktori

Nosilac liste Stranke penzionera za kantonalni nivo je dr. Ednan Drljević, predsjednik Tima za borbu protiv gripe Kantonalne bolnice Zenica, a na listi će biti još prof. Dušan Vukojević iz Zenice, Selvedina Uljić iz Zavidovića i Mustafa Trakić iz Zenice. Za federalni nivo nosilac je Senad Pajić, predsjednik GO SP-a Zenica, a na listi su još Nurka Babović, bivša direktorica Centra za socijalni rad Zenica, i Hasan Topalović, nekadašnji direktor Federalnog zavoda MIO/PIO – KAS ZDK-a. Za državni nivo nosilac je Dževahid Sokić iz Breze.

Nosilac liste A SDA za Skupštinu ZDK-a je Ramo Isak iz Zenice, a na listi će biti Amra Jupić, aktuelna kantonalna zastupnica i Redžo Seferović, predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići. Nosilac liste za federalni nivo – jedinica 5 je Samir Šibonjić iz Zavidovića.

Zeničanin Ivan Petrović kandidat je Nezavisne bh. liste: Pravda i građanin! za kantonalnu Skupštinu.

Nosilac liste HDZ-a BiH za kantonalni nivo bi trebao biti Ivo Tadić iz Žepča, aktuelni kantonalni zastupnik i delegat federalnog Doma naroda. Na listi bi se trebali naći Žepčaci Andrej Kajić, kantonalni ministar finansija, i Damir Jukić, zastupnik u Skupštini ZDK-a. Nosilac liste za federalni nivo bi trebao biti Josip Martić iz Žepča, federalni ministar za prostorno uređenje. Za državni nivo nije poznato ko će biti među kandidatima.

Kandidat za nosioca liste HDZ-a 1990 na nivou ZDK-a je Zdenko Kolak iz Zenice. Na nekoj od lista, kako saznajemo, trebali bi se naći Igor Matanović, nekadašnji zamjenik predsjedavajućeg kantonalne Skupštine, Danijel Zec i Pero Jozić, sva trojica iz Zenice.

Nosilac liste Naše stranke za kantonalni nivo je Sanja Renić, bivša predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica, dok su kandidati za nosioca liste za PFBiH (izborna jedinica 5) Boris Britvar i Kanita Pojskić Čutura, oboje iz Zenice.

Izvor: Oslobođenje / autor: Mirza Dajić