Ministar Smajić odbacio navode iz krivične prijave

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Himzo Smajić, tvrdi da navodi iz krivične prijave koja je protiv njega pokrenuta 29. juna, nisu tačni, te da se radi o pokušaju manipulacije i skretanju pažnje javnosti.

„Umjesto politikanstva, pozivamo gradonačelnika Grada Zenice da se ponaša u skladu sa važećim pravnim okvirom, te da Grad Zenica iskoristi sredstva koja stoje rezervisana na računu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu“, kaže ministar Smajić.

Ministarstvo je uvijek bilo otvoreno za svaku vrstu saradnje sa lokalnom zajednicom, dodaje Smajić, tvrdeći da Kasumović nije nikada tražio sastanak u vezi sa pitanjem zaključenja Sporazuma i realizacije kandidovanih projekata za 2017. godinu. Kao argument ministar Smajić ističe uspješnu saradnju u realizaciju ovih projekata sa svim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Prema Zakonu o vodama FBiH, član 177. (Sl. novine FBiH 70/16), vodne naknade pripadaju budžetu kantona i koriste se za sufinansiranje izgradnje i održavanja vodnih objekata u skladu sa godišnjim planom i programom kantonalnog ministarstva nadležnog za vode, a raspoređuju se na način da nadležnoj agenciji za vode pripada 40 posto, budžetu kantona 45 posto, dok se preostalih 15 posto usmjerava u Fond za zaštitu okoliša FBiH. Programom kojeg je donijela Vlada ZDK 24.08.2017. godine, a koji je usklađen sa ovim zakonom, utvrđena je obaveza Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da za realizaciju projekata sa svim općinama Kantona zaključi sporazum, kojim će biti regulisane međusobne obaveze i način realizacije odobrenih sredstava.

Ministarstvo je zaključilo sporazume sa svim općinama Zeničko-dobojskog kantona, izuzev sa Gradom Zenica. Ministarstvo je dopisom od 7.9.2017 godine dostavilo gradonačelniku Zenice Sporazum na potpisivanje, a dopisom od 5.10.2017. godine urgiralo potpisivanje istog, ali do kraja planskog perioda, tačnije do kraja 2017. godine, Sporazum nije potpisan od strane gradonačelnika Zenice, što je uslov za korištenje sredstava, saopštila je Press služba ZDK.