Mladi inženjeri iz BiH lansirali gadget koji ide na svjetsko tržište

Mladi inženjeri – Marin Bevanda (20), Luka Vučina (21) i Robert Rozić (21), razvili su gadget Rubico u namjeri da korisnicima pametnih telefona i tableta olakšaju svakodnevni život!

Jer, Rubico je pametni privjesak sa kojim se nikada nećete naći u situaciji da vam je baterija na mobitelu prazna ili sa “out-of-memory” statusom. Kako? Jednostavno otvorite aplikaciju i snimate direktno na vaš privjesak.

Sličnih proizvoda na svijetu ima, ali, oni su otišli korak dalje i napravili gadget koji će se lako nositi u džepu i dati dovoljno energije da korisnici prežive dan bez korištenja utičnice.

Naš izum je poseban po tome što je jako malih dimenzija. Možemo ga usporediti s Zippo upaljačem, a pored toga imamo svoju mobilnu aplikaciju za razliku od konkurencije. Rubico je multifunkcionalan proizvod, tako da njegove dimenzije za ono što on nudi su poprilično impresivne. Na ideju da napravimo ovaj proizvod smo došli dok smo bili u srednjoj školi sa svega 17 godina. Proces realizacije trajao je dvije godine. Taj proces bi bio znatno brži da naši članovi tima nisu imali obaveze prema školi. Podršku smo imali od SPARK akceleratora koji nam je dao opremu za rad, mentorstvo, prostor… Na tome smo jako zahvalni i pokušavamo im se odužiti na najbolji mogući način – kazali su nam ovi mladi inženjeri.

Rubico se proizvodi u Evropi, a pakiranje i testiranje se vrši u Osijeku. Na njihovoj internet stranici www.amplius.tech zainteresirani mogu naručiti svoj primjerak i tako podržati njihov rad.

Cijena je 34 eura. Znamo da je ta cijena skupa za naše tržište, ali zato smo na web shop postavili Amplius majicu koja košta 15 eura sa dostavom. Pa oni koji mogu odvojiti nešto novca da bi nas podržali i usput otvorili radna mjesta u našoj firmi će biti na našoj posebnoj listi gdje će u budućnosti slijediti neka iznenađenja – naglasili su.

Kako to obično slijedi, svaka dobra priča ima i dobar “feedback”, ali…

Već imamo zainteresiranih klijenata za švicarsko i tursko tržište, no zbog nedostatka sredstava nismo u mogućnosti ostvariti saradnju. Da pronađemo investitora to bi bilo mnogo lakše, ali trenutno smo u završnim pregovorima sa firmom iz SAD-a koja želi kupiti autorska prava za distribuciju na američko tržište – objasnili su.

Njihova firma Amplius trenutno je fokusirana na proizvodnju i isporuke Rubico proizvoda, ali, osnivači imaju ideje i za nove projekte, koje će, tvrde, pažljivo proučiti u narednim mjesecima.

Mladi inženjeri mogu doći do posla u BiH, samo je pitanje koliko su vremena spremni provesti da pronađu firmu koja će ispunjavati njihova očekivanja. Naravno, u inostranstvu ima mnogo više otvorenih radnih mjesta pa bez velikog napora mogu da dođu do posla. Mi kao Amplius electronics želimo podići našu firmu na razinu da bude prepoznatljiva prvo u BiH pa onda i šire. U BiH privatnici su na lošem glasu, mi ne želimo da budemo takvi. Pokušat ćemo napraviti firmu koja će cijeniti radnike, obezbijediti im dobre plate ali zbog toga ćemo pažljivo birati ljude koje ćemo zapošljavati – poručili su mladi inženjeri.

Izvor: Faktor.ba