Studentska konferencija: Poznavanje engleskog jezika u struci bitan faktor mobilnosti studenata i inžinjera

Mašinski fakultet Univerziteta u  Zenici, u saradnji sa Politehničkim fakultetom Univerziteta u Zenici i Metalurško – tehnološkim fakultetom Univerziteta u Zenici, danas je bio domaćin treće po redu Studentske konferencije na engleskom jeziku – CLIL 2018.

Konferencija je sažeta u četiri sekcije, s ciljem podizanje nastavno-naučnog nivoa znanja i vještina budućih inžinjera mašinstva.

Aktivno učenje engleskog jezika, između ostalog, jedna je od osnovnih karakteristika savremenog inžinjera, u realnom privrednom okruženju. Profesorica engleskog jezika na tehničkim fakultetima u Zenici, Aida Tarabar, precizira da se ovdje radi o učenju jezika iz struke, podsjećajući da je 90 posto literature potrebne za izučavanje tehničkih nauka pisano na engleskom jeziku.

U svim pozivima za posao, traže se diploma, poznavanje IT tehnologija i dobro poznavanje engleskog jezika. Dobro poznavanje ovog globalnog jezika bitna je kompetencija s kojom će se budući inžinjeri predstaviti  privrednim subjektima i razmjenjivati sve vrste znanja, – podsjeća profesorica Tarabar, govoreći o značaju engleskog jezika u unapređenju mobilnosti studenata i inžinjera.

U radu Konferencije, kojoj je cilj osposobljavanje budućih inžinjera savremenim uslovima globalnog tržišta, učestvovao je veliki broj studenata s različitih godina studija. Predstavili su se sa 13 istraživačkih radova iz oblasti ekologije, umjetne intelegencije, obnovljivih izvora energije…

Ovakve aktivnosti doprinose i pozitivnoj slici Univerziteta u Zenici i otvaraju dodatne mogućnosti za njegovo dalje uvezivanje sa univerzitetima u okruženju i šire, istaknuto je danas. (M. Imamović / S. Stević)