IPA Projekat: Replike i filmovi o srednjovjekovnoj Bosni u Muzeju grada Zenice

Gradski muzej u Zenici upriličio je prezentaciju dosadašnjih aktivnosti na planu implementacije IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatske, Crne Gore i BiH, koji ima za cilj predstaviti muzeje i tvrđave iz Šibenika, Klisa, Herceg Novog i Zenice.

Muzej Grada Zenica do sada je uspješno realizovao dvije faze projekta. Direktor, Adnadin Jašarević, ističe da je u prvom dijelu izrađena replika odjeće, oklopa i srednjovjekovnog vojnika, grnčarije, postavljeno ognjište u tvrđavi, te strelište.

Riječ je o trodimenzionalnim predmetima koji čine da posjetilac pri obilasku tvrđave Vranduk osjeti atmosferu nekadašnjeg života, a cjelokupna priča ima puni smisao.

Druga faza projekta je okrenuta ka savremenim tehnologijama, tako su nabavljeni kompjuteri, old-time kamera i tableti. Namjera je da se kroz vizuelni pristup oživi dah prošlosti naših predaka iz doba Kulina bana, kaže direktor Muzeja.

Prije završnog postavljana opreme i otvaranja postavke, planirana je produkcija albuma srednjovjekovne muzike i 10 kratkih filmova koji će govoriti o raznim aspektima života.

Za realizaciju IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatske, Crne Gore i BiH, odnosno muzeja iz Šibenika, Klisa, Herceg Novog i Zenice, odobreno je 1.175.000 eura. Ideja je da se putem novih tehnologija predstavi kulturno-istorijsko naslijeđe, te omogući svim zainteresovanim, bez obzira gdje se nalazili, da u jednoj virtuelnoj šetnji posjete neku od tvrđava. (R. Šabanović)