Gradsko vijeće o radu Zenicatransa i ostalih javnih preduzeća

Na 23. sjednici Gradskog vijeća Zenica usvojen je Prijedlog Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim prostorima, Odluka o mjesnim vodovodima, Izvještaj o radu savjeta mjesnih zajednica, te set izvještaja o poslovanju javnih preduzeća i ustanova u prošloj i planu rada za 2018.godinu.

Prezentujući informaciju o poslovanju Javno-komunalnog preduzeća Zenicatrans-prevoz putnika, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, naglasio je da je upravo ovo preduzeće očit primjer javašluka i maćehinskog odnosa bivše vlasti i menadžmenta, koji su dopuštali da se proteklih 15 godina problemi samo gomilaju.

Sada, kaže Kasumović, kada je sve došlo na naplatu, moguće su tri opcije, dirigovani stečaj, javno-privatno partnerstvo ili da Grad obezbijedi sredstva za reprogram duga prema Poreznoj upravi i za kupovinu novih autobusa.

Konačna odluka biće donesena kada se sagledaju svi finansijski aspekti.

U nastavku sjednice usvojeni su izvještaji o poslovanju Javnog preduzeća Tržnica, te javnih ustanova Dom porodica, Dom za stara lica i Centar za socijalni rad.

Prihvaćena je Informacija o realizaciji Odluke o kriterijima, uslovima i postupku ostvarivanja prava na subvenciju zakupnine na stan u stanovima namijenjenim za socijalno-neprofitno stanovanje, Informacija o realizaciji Lokalnog ekološkog akcionog plana, Informacija o ostvarivanju Lokalnog akcionog plana za djecu grada Zenica za 2016. i 2017. godinu i informacija o KTG-u. (R. Šabanović)

Glasanje za Informaciju o radu JKP Zenicatrans – Prevoz putnika