Drvnu indrustiju potrebno je proglasiti strateškom granom privrede BiH

Drvoprerađivači se već godinama susreću s problemom izvoza sirovine i rezane građe.

Prioritet Bosne i Hercegovine bi trebao biti izvoz finalnih proizvoda. Stoga privrednici apeluju na vlast da hitno zabrani izvoz trupaca i uvede taksu za izvoz drugih drvnih sortimenata.

Tim povodom u prostorijama Udruženja poslodavaca FBiH u ponedjeljak održan je sastanak u vezi problema sa kojima se drvoprerađivači svakodnevno susreću.Sastanku su prisustvovali predsjednik i direktor Udruženja Adnan Smailbegović i Mladen Pandurević, kao i direktor MS&Woodsa Muhamed Pilav, direktor kompanije Indise by Ećo Suad Ećo i direktor Jadire Ramiz Grapkić.

Orijentacijom na izvoz isključivo finalnih proizvoda ne samo da bi se ograničio izvoz sirovina, već bi se povećao i broj zaposlenih u tom sektoru.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH saopćeno je da će pripremiti i uputiti Vijeću ministara BiH prijedlog odluke kojom će se tražiti zabrana izvoza trupaca i uvođenje taksi za izvoz druge drvene građe. Ukoliko nije moguće potpuno zabraniti izvoz trupaca, alternativa oveodluke je uvođenje takse i na izvoz trupaca i na izvoz druge drvene građe.

Potrebno je drvnu indrustiju proglasiti strateškom granom privrede BiH, obzirom da ima vlastitu sirovisnsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit, te, obzirom da je vlast još jednom pokazala nemar prema izvoznicima i ukinula im oslobađanje plaćanja poreza na dobit, sagledati mogućnosti poticaja na drugi način.

Izvor: Radiosarajevo.ba