BiH ravnopravna na međunarodnom poštanskom tržištu

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za prihvatanje pet akata Svjetske poštanske unije usvojenih na 26. kongresu održanom 2016. godine u Istanbulu. To će omogućiti Bosni i Hercegovini ravnopravno učešće na međunarodnom tržištu poštanskih usluga.

BiH će na ovaj način prihvatiti Deveti dodatni protokol Ustava Svjetske poštanske unije, Prvi dodatni protokol Općeg pravilnika Svjetske poštanske unije, Svjetsku poštansku konvenciju, Završni protokol Svjetske poštanske konvencije i Sporazum o poštanskim finansijskim uslugama.

Bosna i Hercegovina ispunjavanjem svojih obaveza preuzetih članstvom u Svjetskoj poštanskoj uniji doprinosi ekonomskoj održivosti poštanskih operatera u našoj zemlji. Istovremeno, osigurava obavljanje poštanskih usluga, posebno univerzalnih poštanskih usluga u skladu s međunarodnim standardima i napretkom informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru prihvatanja, a za bh. potpisnika akata predložen je ministar vanjskih poslova.

Izvor: Akta.ba