Otvoreno pismo vijećnicima: Razmotrite opasnosti od izgradnje HE “Janjići” i donesite odgovornu odluku!

Zenički ekolog, Akif Smajlović, u otvorenom pismu vijećnicima Gradskog vijeća, pred sjednicu na kojoj je najavljeno razmatranje odluka u vezi sa izgradnjom Hidrocentrale „Janjići“, apelovao je na uvažavanje ekoloških propisa i potrebe zaštite stanovništva Zenice od mogućih štetnih uticaja izgradnje takvog objekta.

„Kada budete donosili odluku, neka ona bude u interesu zdravlja i sigurnosti građana Zenice. Ovdje moram da skrenem pažnju na kršenje Arhujske konvencije, jer nije ispoštovan princip da o HE „Janjići“ odlučuju stanovnici Zenice, a ne samo Mjesna zajednica Janjići, jer će posljedice izgradnje snositi svi naši sugrađani, zbog promjene mikro-klime, odnosno vlažnosti zraka.

Naša zemlja je potpisnik navedene konvencije i ona je iznad svih naših zakona i kao takva se mora poštivati. Vi, kao predstavnici građana koji su vas birali, morate se izdignuti iznad odluka vaših centrala iz Sarajeva i osim Oduke o odbijanju saglasnosti, ići korak dalje i zatražiti od Eelektroprivrede BiH da demontiraju dio postrojenja hidroelektrane na lokalitetu Nacionalnog spomenika Vranduk.

Time ćete zaštiti stanovnike Novog Vranduka, čije su kuće ugrožene, a neka nadležni pravosudni organi odrade svoj posao.

U svijetu godišnje od ugriza komarca umre preko 700.000 ljudi (od malarije, virusa zapadnog Nila, Zika virusa itd.) Virus zapadnog Nila kojeg prenosi tigrasti komarac je mutirao i sada taj virus mogu prenositi komarci u Evropi. Godišnje u Hrvatskoj i Srbiji umre od tog virusa oko 20 ljudi, a kod nas bolnice nemaju REAGENSA koji može u nalazu krvi utvrditi da je čovjek zaražen.

Voda rijeke Bosne je treće kategorije i kada se ona pregradi, jezero će se pretvoriti u baruštinu, idealno stanište komarcima. Takođe, treba naglasiti da je rijeka Bosna erozivna i da bi se svakih pet godina moralo čistiti dno (milioni kubika zemlje), jer bi dolazilo do podizanja nivoa vode.

U slučaju milenijskih kiša, kao 2014. godine, postojala bi mogućnost PLAVNOG VALA, kao u Mostaru prije 12 godina. O ovome trebaju biti upoznati stanovnici Lukovog polja, Bilmišća, Blatuše…

Umjesto HE Janjici ponudite EP BiH da prave vjetroelektrane na planinama iznad grada, koje bi, uz proizvodnju električne energije, povećale provjetravanje zeničke kotline i smanjile zagađenje zraka.

U prilogu je moj proračun, kojim sam 18 mjeseci prije dešavanja nagovijestio šta će se desiti stanovnicima Novog Vranduka“, stoji u Otvorenom pismu ekologa Akifa Smajlovića, upućenom vijećnicima Gradskog vijeća Zenice.