Izložba “I žene su gradile Zenicu” u organizaciji studenata Filozofskog fakulteta UNZE

Studentska izložba „I žene su gradile Zenice“ projekat je studenata prve godine Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici, koji su ga realizovali u saradnji sa svojim profesorima, s ciljem prepoznavanja i uvažavanja historijske uloge žene u razvoju grada.

– Ideja je došla nakon što su studenati u sklopu predmeta „Muzeologija“, istraživali i došli do podataka da je od 150 ulica u gradu, 43 nazvano po muškarcima, a samo 2 po ženama – kazao nam je jedan od idejnih tvoraca izložbe, student Elvir Fehrić.

Na današnjoj izložbi, prisutni su se mogli upoznati sa ostavštinom:

Natalije i Ljubice Vaclav, koje su bile prve nastavnice klavira u Osnovnoj muzičkoj školi i zahvaljujući njima, grad je izrodio brojne muzičare.

Sanele Redžepagić koja je bila operna umjetnica, te je osnovana fondacija pod njenim imenom čija je misija širenje svijesti o prevenciji raka dojke.

Sabahe Čolaković koja je tokom drugog svjetskog rata aktivno učestvovala u pokretima zaštite građana i borbe protiv okupatora.

– Jedan od osnovnih ciljeva projekta jeste i apel gradskim vlastima, da pri budućim imenovanjima ulica uzmu u obzir djela žena koje su dale značajan doprinos Zenici – istakli su studenti. (Delila Suljić)