Uhapšena četvorka, osumnjičena za razbojništvo, iznudu i promet opojnih droga

Četiri osobe, među kojima i jedan maloljetnik, privredeni su pod sumnjom da su učestvovali u razbojništvu, izvršenom nad K.A., prošle srijede u Ričicama kod Zenice, kada je od lica K.A. iz Zenice pod prijetnjom pištoljem, otuđen novac, mobilni telefon i ručni sat.

Kako je uviđajnim radnjama utvrđeno, razbojnici su K.A. fizički napali, tom prilikom ga nasilno uveli u pomoćni objekat u Ulici Ričički put i tu mu zadali više udaraca po glavi, te prijeteći upotrebom pištolja, tražili novac.

Prilikom vršenja uviđaja, u spornom objektu je pronađena biljna materija i tablete, koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu. Sporna materija je oduzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja, saopštila je Uprava policije MUP-a ZDK.

Ubrzo su slobode lišeni B.A., rođen 1996. godine, maloljetno lice B.A. i G.E., rođen 1990. godine, svi iz Zenice, dok je naknadnim aktivnostima policije otkriven, lociran i lišen slobode i četvrti izvršilac ovog razbojništva, lice B.E., rođeno 1993. godine, iz Zenice.

Kako je utvrđeno kriminalističkom obradom i prikupljenim dokazima, postoje osnovi sumnje da su lica: B.A., maloljetni B.A., G.E. i B.E., kao saučesnici u sticaju, počinili krivična djela razbojništva, iznude, te pokušaja i saučesništva, dok su lica B.A. i maloljetnik B.A. počinili i krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Nad licima lišenim slobode je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zavedena kriminalistička obrada, kojom prilikom su sva lica ispitana na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiče.