Ove godine očekuje se oko šest hiljada učesnika “Marša mira”

Predsjednik Pododbora “Marša mira“ Munir Habibović izjavio je za Fenu da se ove godine očekuje oko šest hiljada učesnika ovog pješačkog pohoda koji se organizira s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, a od danas je aktivna i web stranica www.marsmira.net na koju se mogu svi zainteresirani prijaviti za učešće.

Organizirane grupe će moći da se prijave do 1. jula, a individualni učesnici se mogu prijavljivati sve do samog polaska.

Habibović navodi da su ove godine urađene određene izmjene na trasi “Marša mira“ od Kameničkog brda do Buljima.

Juče smo na Buljimu završili deminiranje i kompletirano je oko 300.000 kvadratnih metara od oktobra prošle godine dosad, zahvaljujući ambasadama SAD-a, Turske i Japana. Trenutno radimo ručno zakopavanje trase koje finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Radove planiramo privesti kraju do 20. juna – dodaje Habibović.

Na web stranici će biti objavljen i raspored ulaska grupa i učesnika Marša u Memorijalni centar Potočari.

Habibović ističe da će preživjeli učesnici ‘Marša smrti’ iz 1995. godine, koji učestvuju u Maršu mira, na čelu kolone prvi ući u kompleks Memorijalnog centra Potočari, a zatim djeca s banerom, zatim politički predstavnici te drugi gosti.

U Maršu mira ove godine će učestvovati i djeca iz Potočara.

Ove godine u kampu ćemo aktivirati naš hor djece iz Potočara koji vodi profesorica Meliha Herić. Oni će da izvode srebrenički inferno. Biće bogat program u skladu sa obilježavanjem 11. jula, radimo puno na pripremama – potcrtao je Habibović, apelirajući na učesnike da se pridržavaju kodeksa ponašanja te da ulazak u Memorijalni centar bude u duhu obilježavanja godišnjice genocida.

Marš mira od Nezuka do Potočara jedna je od najmasovnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima SZ UN-a Srebrenica.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova svijeta, kreće iz MZ Nezuk (općina Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara.

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute. (Fena)