FOTO: Predstavljena redizajnirana etno-zbirka u Muzeju grada Zenice

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Muzej grada Zenice predstavlja redizajniranu etnološku postavku, kojom se želi stvoriti sliku o tome kako su živjeli naši preci. Do kraja ovog mjeseca planira se još niz aktivnosti na popularizaciji prošlosti ovih krajeva.

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, ističe da se na aktivnostima na uspostavljanju redizajnirane etnološke postavke radilo pune dvije godine i da se novim muzejskim projektom prošlost Bosne želi približiti publici. Na redizajnu radila je muzejski pedagog i uposlenica Muzeja, Lejla Agić. Namjera je naglasiti interaktivnu vrijednost muzejskih postavki i učiniti ih atraktivnijim i pristupačnijim.

Nerijetko je slučaj da su predmeti starine udaljeni od publike i naša je namjera da s ljudima komuniciramo, kako bismo im omogućili da imaju osjećaj da su stvarno ušli u staru bosansku kuću, da mogu osjetiti tkaninu koje su izrađivale naše nane, da u potpunosti osjete duh starine, kako su živjeli naši preci, – kaže Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica.

Aktivnosti koje Muzej realizuje povodom Međunarodnog dana muzeja, trajat će do kraja maja, do kada građani mogu posjetiti i uživati i u novootvorenoj muzejskoj etnološkoj zbirci. (D. Bjelić / S. Stević)