Skupština ZDK: 11 miliona eura za unapređenje infrastrukture u Kantonalnoj bolnici

Zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona usvojili su prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja Zeničko-dobojskog kantona po osnovu Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj. Ovim ugovorom Kantonalna bolnica Zenica će dobiti 10 miliona eura kreditnih i milion eura bespovratnih sredstava koja će uložiti u poboljšanje infrastrukture.

Nakon što sredstva budu operativna, radit će se novi termo blok, utoplit će se kompletna zgrada, zamjenit će se krovovi, te stolarija. Izgradit će se novi dodatni prostori u koje će biti izmješteni sadašnji neuslovni odjeli, a riješit će se i problem oborinskih voda.

Ovo je generacijski projekat, jer se radi o najvećoj investiciji od osnivanja i izgradnje od 1958. godine. Značajno ćemo poboljšati uslove boravka pacijenata i uslove rada zaposlenika, – kazao je direktor bolnice Rasim Skomorac.

Rok otplate kredita je 15 godina uz grejs period od tri godine. Kamata je je jedan posto plus euribor. S obzirom da ćemo dobiti milion eura granta možemo kazati da je ovo beskamatni kredit, – naglašava Andrej Kajić ministar finansija u Vladi ZDK.

Nakon što je Skupština dala saglasnost na ovaj kredit, slijedi njegovo potvrđivanje od strane Vijeća ministara, a nakon što se završe sve administrativne procedure slijedi raspisivanje tendera za izvođača radova, najvjerovatnije početkom juna.

U končanici, radovi bi trebali biti završeni u naredne tri godine. (Nedžad Glibo)