Od početka godine spriječen šverc robe vrijedne više od dva miliona KM

U prva četiri mjeseca 2018. godine spriječen je šverc robe u vrijednosti većoj od dva miliona maraka, što je skoro duplo više nego u istom periodu 2017. godine, kada je privremeno oduzeta roba u vrijednosti od 1.326.127 KM, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

“U prva četiri mjeseca 2018. godine najviše je oduzeto duhana i duhanskih prerađevina, tekstila i bižuterije”, istakli su u Upravi.

Prema njihovim riječima, kod velikog dijela oduzete robe uglavnom se radi o neprijavljivanju robe ili neznanju putnika, osim, kako ističu, u slučaju od prije nekoliko godina, kada su pokušali unijeti viagru iz Indije, čija je vrijednost na tržištu procijenjena na više od milion maraka, a gdje je, kako su podsjetili, slučaj imao sudski epilog.

“Prilikom dolaska putnika u BiH u većini slučajeva otkrije se roba koja nije prijavljena za uvozno carinjenje. Tu je je riječ o carinskom prekršaju, gdje se naplate uvozne dažbine, a uglavnom se radi o robi široke potrošnje kao što su tekstil, odjevni predmeti, mobiteli i slično”, kazali su u Upravi.

Naveli su da, kada je riječ o oduzetoj robi, uglavnom se, kako su pojasnili, radi o robi koja je predmet carinskih prekršaja, a koju službenici UIO prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti oduzimaju od fizičkih i pravnih lica.

“Ova roba ima karakter privremeno oduzete robe, i UIO ne može njome slobodno raspolagati, te o privremeno oduzetoj robi odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obavezujuća za UIO”, naglasili su u Upravi.

Za pravosnažno oduzetu robu, pojašnjavaju, nadležni sud obično u presudi odredi šta će se s predmetnom robom dešavati, te da li će se ona uništiti, prodati ili će se s njom postupati na neki treći način.

Naglasili su da je u cijeloj 2017. godini oduzeto robe u vrijednosti od 18.865.550 KM, a najveća zapljena se, kako ističu, odnosila na pošiljku heroina, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 12 miliona maraka.

“Pored oduzetog heroina, u 2017. godini je najviše oduzeto duhana i duhanskih prerađevina, raznih tekstilnih proizvoda i obuće, putničkih motornih vozila, razne tehničke robe i dijelova za automobile, kozmetike i parfema te druge robe široke potrošnje”, rekli su u Upravi.

Kako ističu, u 2017. godini su, u saradnji s Odsjekom za sprovođenje i poštivanje zakonskih propisa iz Regionalnog centra Sarajevo, oduzeta dva sata u vrijednosti od 15.000 eura i nakit u vrijednosti od 14.573 KM.

“U ovim slučajevima se radilo o novoj robi koja nije prijavljena carinskim organima prilikom ulaska u zemlju, kao i jedna prijava sa CI Aerodrom Beograd, gdje je lice tražilo ovjeru obrasca za povrat PDV-a, a potom se ukrcalo na let za Sarajevo”, ističu u Upravi.

Privremeno oduzeta roba u periodu januar – april 2018. godine u četiri regionalna centra UIO

Duhan, cigarete i duhanske prerađevine 834.935 KM

Tekstil 463.955 KM

Bižuterija 102.082 KM

PMV 83.900 KM

Kaiš, torba, novčanik 80.315 KM

Izvor: Nezavisne.com