SDA Zenica: Sjećanje na Husejina Smajlovića

Gradski odbor Stranke demokratske akcije u Zenici priredio je omaž ‘Sjećanje na Husejina Smajlovića’, u sklopu programa obilježavanja druge godišnjice od smrti bivšeg gradonačelnika Zenice.

Istaknuto je da je Husejin Smajlović jedna od najzaslužnijih ličnosti za poslijeratnu izgradnju Zenice, te da se za njegovo ime vezuju brojni značajni projekti od opšteg značaja za grad.

Nezir Pivić, Miralem Galijašević, Jasmin Duvnjak, Mirsad Čizmo i Muhamed Begagić govorili su o ličnosti Husejina Smajlovića, njegovom doprinosu razvoju pozitivnog imidža Zenice i  političkom radu u Stranci demokratske akcije. Ovoj manifestaciji je prisustvovao i potpredsjednik SDA, Šefik Džaferović.

Husejin Smajlović je posljednjih 12 godina života proveo na čelu Gradske uprave. Preminuo je, nakon teške bolesti, u 65-toj godini, 22. maja 2016. godine.

Rođen je u Zenici, u Sarajevu je završio Gazi Husrev-begovu medresu, a u Banjaluci Pravni fakultet. Radio je u zeničkom Rudniku, općinskoj upravi Zenice, u Investiciono-komercijalnoj banci Zenica, a bio i je sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Za načelnika Općine Zenica prvi put je izabran na prvim neposrednim lokalnim izborima, a treći mandat, 2012. godine, povjeren mu je zahvaljujući velikoj podršci Zeničana.

Za sutra u 12 sati najavljena je posjeta mezaru rahmetli Husejina Smajlovića i učenje hatma dove u mjesnoj džamiji u njegovim rodnim Obrenovcima.