FOTO: Zenički medicinari obilježili četiri decenije mature

Satom odjeljenske zajednice, a kasnije i proslavom u restoranu Salčinović, generacija Medicinske škole, koja je završila školovanje 1978. godine, obilježila je 40 godina mature.

Ovo je ujedno generacija koja je posljednja završila Medicinsku školu na staroj lokaciji u Blatuši, jer je već sljedeća generacija svoje školovanje završila u današnjoj zgradi Medicinske škole. Ovaj veliki i značajni jubilej svojim dolaskom uveličala je i bosanska diva Hasiba Agić.

Pored maturanata iz Zenice i bliže okoline, maturskoj proslavi odazvali su se bivši učenici ove generacije koji sada žive duž Evrope, Kanade pa čak i Novog Zelanda. 60-ak njih sada su već ljudi pred penzijom.

Generacija 1973./74. – 1977./78. godina brojala je četiri odjeljenja iz cijelog tadašnjeg Sreza (cca. sadašnji Zeničko-dobojski kanton i nekoliko općina SBK) i sa pravom se može reći da su danas oni nosioci zdravstva na ovom području.

Ova godišnjica mature bila je jedna od posljednjih da se učenici ove generacije okupe u ovom broju i sastavu, s obzirom da je većina njih pri kraju radnog vijeka i da ih uskoro očekuju penzionerski dani. (Nedžad Glibo)