Savjeti za vrt i balkon: Kako uzgajati begonije?

Koliko ste se puta oduševili begonijama i poželjeli da ih imate? One su jackpot za svaki vrt ili balkon, ne samo da imaju prelijepo lišće, već i predivne cvjetove koji se rijetko gdje sreću. Važno je znati da ju je relativno lako uzgajati, ali i razmnožavati.

Jedna od najvažnijih stvari kod uzgoja begonija je izabrati pravu lokaciju. Najbolje će uspijevati na sjenovitoj lokaciji koja je okrenuta ili prema istoku ili prema sjeverozapadu.

Ako je balkon osunčan do 11 sati ujutro ili ako na njega stiže sunce tek poslije 17 sati popodne, budite sigurni da će na njemu begonije itekako uživati. Isto važi i za vrt. U vrtu će begonije uspijevati i u hladu gdje dobijaju filtriranu svjetlost kroz krošnju drveta.

Sadnja

Vani se sade tek kada prođe i posljednji mraz. Nikada ih ne stavljajte u saksije koje se nalaze na mjestima koja su tokom ljeta vruća, kao što su asfaltne i betonske površine.

Sadite ih u blago kiselu podlogu za cvijeće koja je bogata hranjivim sastojcima. Ona treba biti rastresita, da ne zadržava vodu, jer begonije ne voli podlogu koja je mokra, ali ni suha. Podloga dakle, mora biti blago vlažna.

U vrtu ćete podlogu za sadnju begonija dobiti miješanjem treseta sa zemljom ili kompostom. Izbjegavajte sadnju na mjestima koja su podložna jakim vjetrovima, jer imaju krhke izdanke koji se lako mogu slomiti.

Zalijevanje

Zalijevaju se tek kada je površinski sloj zemlje suh. Isuviše mokra zemlja dovešće do truljenja korijena i oštećenja na biljci.
Biljka u saksiji zalijeva se na sličan način, samo izbjegavajte kvašenje nadzemnih izdanaka, lišća i stabljike.
Odmah po zalijevanju istresite zemlju iz tanjirića saksija.

Begonije koje ste posadili u viseće korpe zalijevajte češće jer se zemlja dosta brže suši.

Prihrana

Prihranjujte ih neutralnim đubrivima koja nisu ni acidna ni bazna. Na samom početku, granulasto đubrivo pomiješajte sa podlogom u koju ćete saditi begonije. Poštujte preporuke proizvođača koje su vezane za količinu i upotrebu đubriva. Kada biljka bude spremna za cvjetanje jednom sedmično koristite đubrivo u obliku rastvora za cvjetnice.

Redovnim uklanjanjem uvelih listova i cvjetova produžit ćete cvjetanje i omogućiti nesmetan rast.

U jesen, prije prvog mraza, sve begonije izvadite iz vrta, posadite u saksije i skratite im izdanke na oko 10 centimetara. Tako pripremljene ostavite na toplo mjesto, a sljedećeg proljeća opet ih posadite u vrt.

Izvor: Faktor.ba