Građani BiH i regiona uskoro bi mogli pričati bez roaminga u Evropi

Velike su šanse da na Summitu Evropske unije koji počinje danas u Sofiji bude donesena odluka o ukidanju rominga za države Zapadnog Balkana. Ukoliko se to desi, poslije dužeg vremena, to bi bio prvi pozitivni signal EU građanima ovog regiona.

Još od 2014. godne Bosna i Hercegovina i zemlje okruženja – Crne Gora, Srbija i Makedonija pokreće inicijative da im se ukine roming u zemljama EU. Do sada je svaki takav pokušaj bio neuspješan.

Aktiviranje inicijative, odnosno potpisivanje sporazuma o ukidanju roaminga za sve zemlje zapadnog Balkana bi značilo da bi stanovnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije možda i ove godine mogli razgovarati bez troškova roaminga.

Naime, povjerenica EU-a za digitalnu ekonomiju i društvo Marie Gabriel, na summitu EU-a i zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u Bugarskoj, namjerava predstaviti plan kojim će se ukinuti naplata roaminga između zemalja članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Summit se održava danas u Bugarskoj, koja je od januara ove godine preuzela predsjedavanje Vijećem Europe (VE). Tako će, nakon što je u junu prošle godine zaživio zakon koji zabranjuje mobilnim operaterima dodatnu naplatu usluga za telefonske pozive, slanje SMS-poruka i mobilni internet u drugim članicama EU-a, i zemlje zapadnog Balkana postupno doći u tu povoljnu situaciju.

Nakon što je Bugarska preuzela predsjedanje EU-om, ona je reaktivirala tu inicijativu i najavljuje da bi na Summitu u Sofiji mogao biti potpisan sporazum o ukidanju roaminga i za sve zemlje zapadnog Balkana te pristupanje toj europskoj smjernici, što znači da bi roaming bio potpuno ukinut.

Međutim, realizacija plana može trajati godinama te povjerenica Gabriel pokušava umanjiti očekivanja BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije.

“Važno mi je ne probuditi nikakva nerealna očekivanja, ono što se ne može realizirati. Za ukidanje roaminga unutar EU trebalo je deset godina, a ko zna koliko će trebati u zemljama zapadnog Balkana, rekla je povjerenica. Gabriel.

Podsjećamo, kod ukidanja roaminga u zemljama EU je bilo snažnog otpora telekomunikacijskih kompanija koje su tvrdile da bi zabrana vodila strogoj regulaciji cijena, što bi moglo štetiti njihovu poslovanju. A Bugarska je kao jedan od prioriteta svoga šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a postavila “ubrzavanja EU digitalne politike na zapadnom Balkanu kroz postupno reduciranje roaming-naplata i poboljšanje pristupa širokopojasnom internetu”.

Izvor: Radiosarajevo.ba