ZEDA uspješno okončala Projekat uspostave energetskog menadžmenta na Kosovu

0
451

Nakon studijske posjete kosovskih i albanskih predstavnika ministarstava, agencija, općinskih udruženja, općina i drugih institucija odgovornih za energetiku, energetsku efikasnost i zaštitu klime našoj zemlji, a u cilju razmjene znanja s BiH, učesnici studijske posjete iskazali su interes, zahvaljujući primjerima dobre prakse koji su im predstavljeni, da potpišu ugovor s Agencijom ZEDA o pružanju usluga obuke i instalisanja ENMA Soft-a-softvera za energetski menadžment, za nekoliko kosovskih općina.

Prva faza implementacije ovog projekta je započela u januaru tekuće godine s praktičnom obukom korištenja ENMASOFTa za 6 kosovskih JLS i 5 ministarstava koju je ZEDA uspješno realizovala.

Druga odnosno finalna faza provedena je u periodu od 07. do 11. maja 2018. godine, a ticala se educiranja-jačanja kapaciteta Kosovske agencije za energetsku efikasnost – KAEE da samostalno može vršiti instalaciju i praktičnu primjenu softvera ENMA SOFT za energetski menadžment u općinama na Kosovu koje nisu bile uključene u GIZ-ov projekat. Ovim su se stvorili preduslovi za uvođenje energetskog menadžmenta u JLS. To znači da JLS koje imaju instaliran ENMASOFT posjeduju alat koji će im olakšati upravljanje energijom odnosno prikupljanje, kontrolu i prijedlog mjera za uštedu energije u sektoru zgradarstva i javne rasvjete.

Treba napomenuti da je cjelokupni projekat finasirao GIZ Kosovo u okviru pojekta Energy Efficiency Project (KEEP).

Agencija ZEDA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime