Najavljen zenički Ljetni kamp „Socijalizacija sa pravom i prevencija maloljetničke delikvencije“

0
686

PH International, američka nevladina organizacija osnovana 1985. godine koja teži ka svijetu u kojem pojedinci i zajednice sarađuju i preko granica u rješavanju izazova i pronalaženju rješenja utemeljenih na razumijevanju kultura, inspirisani osjećajem zajedničke odgovornosti, ojačane pojedincima, osnaženim kroz praktična iskustva i znanja, koji održavaju otvorenu komunikaciju, razmjenu i prijateljstvo, dobio je grant sredstva od Vlade SAD-a (Odjel za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs -INL ) za podršku Programu socijalizacije s pravom i prevenciji maloljetničke delikvencije u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ovaj grant će omogućiti realizaciju dvogodišnjeg pilot programa, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Pilot program je osmišljen, kako bi pomogao akterima u Federaciji BIH u jačanju vladavine prava i smanjenju maloljetničke delikvencije u BiH.

U okviru navedenog projekta PH International organizuje trodnevni ljetni kamp za učenike i učenice srednjih škola iz Zeničko-dobojskog kantona, kao i za nastavno i policijsko osoblje.

Ljetni kamp će se održati u Zenici od 18. do 20. maja 2018. godine u prostorijama Impulse Creative Center sa početkom u 11 sati.

Putem aktivnosti koje će se provoditi ciljevi trodnevnog ljetnog kampa su:

1. Obučiti učenice/učenike kako da koriste društvene medije za liderstvo u društevnom aktivizmu, te njihovu upotrebu u kontekstu vladavine prava u digitalnom dobu.

2. Upoznati nastavno osoblje sa vještinama kako da kod učenika razvijaju vještine liderstva za pozitivene promjene u lokalnoj zajednici.

3. Putem različitih tema i modula učesnici ljetnog kampa će biti upoznati i educirani o internetu, internet alatima za društvene mreže, prednostima i opasnostima koje mreže donose u savremenom svijetu, u kontekstu šest modula Programa socijalizacije s pravom.

4. Kroz teorijske uvode i praktičan rad učesnici i učesnice biće u stanju upotrijebiti mreže za bolju komunikaciju i obrazovanje te će biti u stanju da se zaštite od potencijalnih opasnosti.

Projekat se implementiran u periodu od januara 2017. do novembra 2018. godine u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko- neretvanskom kantonu uz punu saradnju relevantinh vladinih zvaničnika, škola i policije, saopšteno je iz Organizacije PH International.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime