Muslimani Balkana klanjali prvi teravih-namaz

Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim balkanskim zemljama sinoć su klanjali prvi teravih-namaz te su na taj način obilježili početak mubarek mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom ovogodišnjem teravih-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Prije teravih-namaza vjernicima se kratko obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Zbog prisustva mnoštva vjernika, veliki broj njih je namaz klanjao u haremu Begove džamije.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci sinoć je također klanjan prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta.

Klanjanjem teravih-namaza u više od 130 džamija u Crnoj Gori, obilježen je početak muslimanskog mubarek mjeseca ramazana.

U podgoričkoj Starodoganjskoj džamiji vjernici su pristigli nešto prije 22 časa. Teravih-namaz predvodio je glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović.

U svim džamijama i mesdžidima na području regije Sandžak veliki broj muslimana prisustvovao je prvom teravih-namazu, molitvi koja se obavlja samo tokom mjeseca ramazana.

Klanjanjem prve teravije muslimani u svih šest općina srbijanskog dijela Sandžaka započeli su sa obilježavanjem ramazanskih dana.

Kandili (svjetla na munarama) s akšam-namaza, od večernjih sati su označili početak mjeseca ramazana, odabranog mjeseca u islamskom kalendaru. Ramazan se obilježava u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju, Sjenici, Tutinu i ostalim sandžačkim mjestima.

Brojni vjernici okupili su se i u zagrebačkoj džamiji kako bi klanjali prvi teravih-namaz i time obilježili početak blagoslovljenog mjeseca ramazana.

Teravih-namaz u zagrebačkoj džamiji pohodio je velik broj vjernika islamske vjeroispovijesti iz Zagreba i gradske okolice.

Za vjernike iz Petruševca i Žitnjaka i ove je godine tijekom cijelog ramazana organiziran besplatan prijevoz autobusima Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET).

Vjernici su se okupili i u drugoj najvećoj i najznačajnijoj džamiji u Hrvatskoj, riječkoj džamiji kojoj gravitira velik broj vjernika iz Primorsko-goranske županije.

U džamijama širom Kosova klanjan je prvi teravih-namaz, čime je označen početak meseca Ramazana. I pored kiše i lošeg vremena, oko 200 vernika ispunilo je Veliku ili Sultan Mehmet Fatih džamiju u Prištini, na teravih-namazu.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, istorijskog događaja koji je snažno usmjerio istoriju islama.

Muslimani, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur'anski tekst, prisustvovati mukabelama, jutarnjim i popodnevnim izučavanjima Kur'ana. Takođe, druže se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijaju duh međusobne solidarnosti te nastoje izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.