Filozofski Cafe: Zašto filozofija?

0
1607

U Cafe baru Bonaparte u Zenici, Udruženje “Eidos” je održalo prvo javno predavanje iz serijala Filozofski café. Tema prvog predavanja u sebi je nosila pitanje Zašto filozofija?, filozofski dijalog je moderirao prof. dr Spahija Kozlić, a u temu je prisutne slušaoce uveo prof. dr Željko Škuljević.

Profesor Škuljević je, inače, prvi doktor filozofije u našem gradu i šef Katedre za filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Zenici. Član je Društva pisaca BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatskog filozofskog društva. Osnivač je i urednik zaklade „Hijatus“ i jedan od osnivača Udruženja “Eidos”. Dobitnik je Nagrade Grada Zenice.

U propedeutičkom dijelu susreta sa mladim slušaocima Škuljević je dao preliminarnu i filozofski otvorenu definiciju filozofije i jasno razgraničio filozofsku od nekih drugih svjetonazornih perspektiva, dakako na razini egzoteričkog ili popularnog. Nakon toga su slušaoci iskoristili priliku da uspostave dijalog, kako u formi pitanja uvodničaru i moderatoru, tako i kroz iznošenje vlastitih opservacija o filozofiji i njenoj poziciji danas.

Ogromni interes koji je pokazan na prvom predavanju u potpunosti je opravdao inicijativu koja je došla od strane mladih Zeničana i Udruženje “Eidos” će zajedno sa Cafe barom Bonaparte nastaviti serijal Filozofski café obrađujući neke od savremenih filozofskih tema, poput pitanja o čovjeku, istini, pravednosti, dobru, lijepom, etc.

Udruženje “Eidos”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime