Sedam znakova da nešto nije uredu s vašim bubrezima

Zdravlje bubrega je od vitalne važnosti za cjelokupno stanje organizma. Njihova funkcija se ogleda u uklanjanju otpadnih materija iz krvi i regulaciji količine tečnosti u tijelu. Najveći rizik od obolijevanja imaju osobe koje pate od dijabetesa, osobe s povišenim krvnim pritiskom, kao i oni s genetskom predispozicijom za bubrežne bolesti. Muškarci su nešto podložniji obolijevanju nego žene, a na zdravlje bubrega utječe i ishrana

Kako starite posebno je bitno da vodite brigu o svojim bubrezima. Dokazano je da je u starijoj dobi zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju jer bubrezi filtriraju toksine zbog kojih kosti, kako starimo, slabe. Ali, osim zdravlja kostiju u starijoj životnoj dobi, bubrezi su ključni za kompletno ljudsko zdravlje pa je briga o njima nužna. Ovo su simptomi koji nagovještavaju da nešto s bubrezima nije u redu:

  1. Otečeni zglobovi, stopala i lice

Nakupljanje tekućine u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu s vašim bubrezima budući da su oni glavni filtratori tečnosti koja se nalazi u organizmu.

  1. Promjene u urinu

Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadaća bubrega, te je posve logično da promjene u urinu ukazuju na promjene u bubrezima. Neke od promjena koje signaliziraju na moguće probleme su: bolno mokrenje, tragovi krvi u urinu, rijetko mokrenje i učestalo buđenje noću s potrebom za mokrenje.

  1. Mučnina i povraćanje

Razumljivo je da osjećate mučninu jer ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne tvari iz organizma kako bi inače trebali. Tada vaše tijelo pronalazi načine da izbaci toksine i to često – povraćanjem.

  1. Osjećajte pretjeran umor

Uprkos dovoljnoj količini sna, svakom se dogodi dan da je umoran ili neraspoložen, međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Ako imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto s vašim bubrezima nije uredu.

  1. Anemija

I anemija je povezana s nedostatkom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Ako ste anemični, obavezno prekontrolirajte i zdravlje bubrega.

  1. Svrbljivi osipi

Kada štetne tvari kroz urin ne izbacuju onako kako bi trebale i kada se zadržavaju u organizmu, to može rezultirati promjenama koje će biti vidljive i na površini vaše kože. Čak i ova pojava za koju se često misli kako će proći sama od sebe može biti jedan od prvih znakova za uzbunu.

  1. Loš okus u ustima

Ako bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumuliraju u vašem tijelu. To može uzrokovati okus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema isti okus. Sve to utječe i na apetit pa je moguće da ćete izgubiti i nekoliko kilograma.

Opskrbite se super namirnicama

Đumbir

Bilo da ga koristite u sirovom obliku ili kao dodatak jelima, ovaj ljekoviti korijen odlično je sredstvo za pročišćavanje krvi i bubrega od svih toksina.

Kupus

Kupus, kelj i karfiol spadaju u supernamirnice, višestruko korisne za zdravlje. Ovo povrće je puno vlakana i vitamina C i K, koji su potrebni bubrezima da bi funkcionirali punim kapacitetom.

Jogurt

Jogurt i drugi fermentirani proizvodi obiluju korisnim bakterijama koje jačaju imunitet i pomažu u detoksikaciji bubrega.

Grah

Vjeruje se da pojedine namirnice liječe upravo onaj organ na koji liče. Ako se time rukovodimo, primijetit ćemo da grah nesumnjivo podsjeća na bubrege, a postoje i dokazi koji potvrđuju ovu interesantnu teoriju.

Peršun

Izvrstan je čistač krvi i bubrega i prirodni lijek za povišen krvni pritisak.

Izvor: Azra.ba