FOTO+VIDEO: Otvorena adaptirana džamija u Klopču

U prostorijama džamije u Klopču, jučer je održan mevludski program povodom otvorenja potpuno adaptirane džamije.

Skupu je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ Zenica, mr. Jakub ef. Salkica, koji je naglasio da je povodom adaptacije džamije planirano i centralno obilježavanje manifestacije ,,U susret Ramazanu”.

Džematski odbor na čelu sa imamom mr. Emir ef. Pašalić, vrijedno je radio u zadnjih nekoliko godina na renoviranju džamije, da bi u zadnjih 12 mjeseci uložili velike napore u utopljavanju džamije.

Tim povodom je na džamiju postavljena fasada, renoviran harem i izgrađene potpuno nove abdesthane, ugrađeno podno grijanje i zamjenjeni tepisi u cijeloj džamiji, potpuno promijenjen enterijer cjelokupne džamije i dat novi sjaj džamiji u jednom od najmnogoljudnijih dijelova Zenice.

Tokom današnje svečanosti dodijeljene su zahvalnice, priznanja i vakufname za učesnike ovih projekata.

Skupu se nakon mevludskog programa obratio i mr. Aljo ef. Cikotić, koji je vrlo nadahnutim govorom upozorio okupljene da se pored fizičke, potrebno i duhovno pripremiti za Ramazan. Efendija Cikotić je napomenuo kako je potrebno izostaviti osudu ljudi koji tokom ostalih mjeseci ne dolaze u džamiju, te kako je potrebno u narednih mjesec dana napraviti način da se zavoli vjera i istinski zaživi u srcima.

Domaćin, mr. Emir ef. Pašalić je okupljenima poručio kako je potrebno da se u ovakve projekte uključi što više ljudi, te bi na takav način mogli rješavati sve projekte u svojim džematima.

Mevludski program izveli su imami MIZ Zenica sa specijalnim gostom, Mehmedom ef. Delićem.

Video sa ovog dogaqđaja možete pogledati OVDJE.

Ahmed Pašalić