Aktivnosti na rekonstrukciji puteva na području Zenice

Proteklog vikenda počeli su radovi na sanaciji regionalnog puta R 473, Nemila-Bistričak, u dužini od 800 metara, kao i uređenje korita rijeke Bistričak na istoj dionici puta. Ukupna vrijednost radova iznosi 970.000 konvertibilnih maraka.

Izvođač radova preuzeo je obavezu da sve poslove završi u roku od 6 mjeseci. Vrijednost radova na sanaciji puta iznosi 500.000, dok će za uređenje korita rijeke Bistričak biti utrošeno 470.000 konvertibilnih maraka.

Paralelno, na području grada uskoro počinju radovi na sanaciji i rekonstrukciji 25 putnih pravaca. Za ove namjene, Grad Zenica, shodno usvojenom planu ulaganja, izdvojiće nešto više od 2 miliona konvertibilnih maraka, za sanaciju i rekonstrukciju putne infrastrukture u 2018. godini.

U toku je tenderska procedura za izbor izvođača radova na 25 putnih pravaca, a ukoliko sve bude išlo po planu, prvi radovi uslijediće početkom narednog mjeseca. Riječ je o nastavku izgradnje puta za Smajiće, Dobriljeno, dionice Radinovići-Puhovac, te ulice 9. Maj.

Od ostalih projekata izdvaja se sanacija Štrosmajerove ulice, trgova na Meokušnicama  i Radakovu, te sanacija i uređenje parking prostora kod zgrade Poliklinike i izgradnja takozvanog „plavog puta“ koji će vezivati ovaj lokalitet sa bulevarom. (Rešad Šabanović)