Facebook događaj: Mirna šetnja za Davida Dragičevića u Zenici

Zenica se pridružuje zahtjevu da se istraži prava istina u vezi sa nestankom i smrću 21-godišnjeg banjalučkog studenta, Davida Dragićevića.

Na inicijativu neformalne grupe na Facebooku, formiran je događaj Mirna šetnja za Davida Dragičevića i zakazana šetnja podrške zahtjevima da se istraže okolnosti Davidove smrti.

Mirna šetnja, koja će krenuti sa Trga Alije Izetbegovića, najavljena je za srijedu, 16. maja, u 18 sati. Facebook grupa, u kojoj je opisana hronologija događaja vezanih za ovu tragediju, već ima veliku podršku Zeničana.

David Dragičević bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banje Luke. Nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine nakon što se udaljio iz porodične kuće u Ulici Franca Šuberta 50A na Laušu. U potragu za njim je bila uključena Policija Republike Srpske i brojni građani, a roditelji su nudili i novčanu nagradu.

Tijelo mladića je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel, dana 24. marta. Davidova smrt je izazvala odjek i reakcije u javnosti u Republici Srpskoj budući da je obdukcijom utvrđeno da je smrt nastala utapanjem, ali ne i da li je u pitanju nesreća, ubistvo ili samoubistvo, uz brojne kontroverzne informacije o Davidom kretanju u noći nestanka.

NESTANAK

David Dragičević, od oca Davora i majke Suzane, rođen je 31. januara 1997. godine u Banjoj Luci. Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić” i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla”. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Nestanak Davida Dragičevića je prijavljen policiji 18. marta 2018. Prema prvim informacijama David je otišao od kuće u subotu, 17. marta oko 19 časova, a posljednji put je viđen u nedjelju ujutro, oko 3.30 časova kada je izašao iz jednog noćnog kluba.

U momentima nestanka, David je na sebi imao crnu jaknu, tamnoplave farmerke i smeđe cipele. Imao je prepoznatljivu frizuru — dredove. Dana 22. marta roditelji su ponudili novčanu nagradu od 100.000 KM za informaciju, a u potragu po banjalučkim naseljima su se uključili i građani. Roditelji su apelovali na policiju da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj se optužuje izvjesni mladić ukoliko mu se nešto desi.

PRONALAZAK TIJELA

Dana 24. marta oko 11.45 časova pronađeno je tijelo Davida Dragičevića na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel.

Uviđaj je izvršio dežurni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Biljana Janković zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Banja Luka i uz prisustvo ljekara sudske medicine Željka Karana.

Roditelji su tvrdili da je David ubijen. Obdukcioni nalaz je pokazao da je uzrok smrti utapanje, ali i da na tijelu ima povreda koje su mogle nastati u tuči prije utapanja.

Sljedećeg dana se na Trgu Krajine okupilo nekoliko stotina građana, i prislužilo svijeće, uz transparent „Pravda za Davida” i „Stop nekažnjenim ubistvima u Banjaluci”. Porodica i prijatelji su sumnjali da je mladić ubijen, opisano je u najavi za Mirnu šetnju za Davida Dragičevića.