Pet moćnih prirodnih lijekova koji se trebaju imati u kuhinji

Hrana. Ne samo da nam sprečava gladovanje, već i pomaže u izgradnji zdravijeg tijela.

Vidite, Majka priroda je prilično pametna. Ne samo da nam je dala hranu kao način za sprečavanje gladi i umiranje, već i kao način da pomognemo u liječenju naših tijela.

Postoji u tome jedan trik: moramo znati koja nam hrana najviše koristi. To je zato što nije proučavana sva hrana i njene prednosti, osim tipičnih vitamina i minerala. Ali, neka hrana je istražena u studijama zbog njenih izvanrednih ljekovitih svojstava.

Jabuke

U ispitivanju preko 28 studija, otkriveno je da je ovaj plod bogat flavonoidima koji poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuju rizik od bolesti. Istraživanje je uključivalo stotine zdravih odraslih koji ne puše, u dobi od 18 do 64 godine.

Flavonoidi su antioksidansi. I antioksidansi su tvari koje se bore protiv oksidacije vaših stanica.

Oksidacija nije dobra stvar.

Ako ste ikada vidjeli zahrđali komad metala, onda ste vidjeli što oksidacija radi. Uništava metal; pretvara ga u hrđave pahuljice.

Dakle, kada je riječ o živom tkivu, isti proces uništava stanice. Stanice stare brže. Što dovodi do toga da umiru prije. To znači da tijelo osobe stari brže nego što bi trebalo.

Naravno, vaše se stanice nikad neće pretvoriti u hrđu. No, budući da oksidacija znači da stanice stare brže nego što treba, to je razlog zašto ljudi koji ne dobivaju dovoljno antioksidansa pate od prijevremenog starenja.

Srećom, jabuke to sprečavaju. Njihovi antioksidansi pomažu neutralizirati ‘slobodne radikale’ koji oksidiraju stanice. To sprečava oksidacijsko oštećenje. Dakle, ako to možete spriječiti, imate snažnog saveznika u borbi da spriječite bolesti i prerano starenje.

Med

Provedena je studija koja je pobliže istražila med. Ono što su otkrili bilo je prilično nevjerojatno: otkrivene su moćne probiotičke bakterije pod imenom ‘Lactobacillus kunkeei’.

Zbog ove bakterije, testirani med je stimulirao nešto što se zove “proizvodnja imunoglobulina A (IgA)”.

I njegovi su učinci otkriveni čak i kada je med grijan na temperaturu koja je ubila velik broj ove bakterije. To znači da čak i pasterizovani med može pomoći imunološkom sistemu da odradi svoj posao bolje i ostane snažan.

Bijeli luk

Bijeli luk sadrži više od 26 vitamina, minerala i spojeva koji uvelike poboljšavaju vaše zdravlje. Potiče cirkulaciju, jača imuni sistem i čak sadrži i kvercetin. A kvercetin može spriječiti rak.

Bijeli luk je također pun još jednog protuupalnog spoja: sumpora. Sumpor pomaže ublažavanju stanja kao što je astma. Također pomaže u sprečavanju alergijskih reakcija i prehlade.

Kurkuma

Spoj pronađen u kurkumi nazivom „kurkumin” učinkovito suzbija hepatitis, herpes, gripu, HIV-a i HPV, bez negativnih popratnih pojava. Kurkumin također ograničava rast raka, rješava lišaj panusa i liječi dijabetes tipa 2. Čak i sprječava Alzheimerovu bolest i demenciju.

Origano

Većina ljudi jedino poznaje origano kao ključ ljekovitosti u talijanskoj kuhinji. Kako se ispostavlja, origano je vrlo koristan u borbi protiv infekcija.

Spoj u origanu pod nazivom “karvakrol” izvor je njene snage i ta supstanca se pokazalo da ubija superbakterije – bez razvoja otpornosti na antibiotike.

Kako bi dobili najjače antibakterijske pogodnosti origana, potrošači bi htjeli koristiti ‘ulje origana’. Često se nalazi u trgovinama zdrave hrane i ne zahtijeva recept za kupnju.

Prevencija je najbolja

Naposlijetku, sprečavanje bolesti je bolje i učinkovitije od oporavka od nje. Obavezno držite ove prirodne lijekove u svojoj kući i koristite ih za optimalno zdravlje. Vaše tijelo će vam zahvaliti na tome.

Izvor: NoviSvjetskiPoredak