FOTO: Đaci iz Janjića obišli štićenike Ruhame

Humanost, plemenitost su vrline koje krase učenike Osnovne škole Enver Čolaković, Janjići. U pretprazničnom Ramazanskom ozračju tradicionalno su obradovali štićenike Ustanove Ruhama i pokazali suosjećajnost prema starim, iznemoglim, bolesnim licima. Prigodno pripremljenim zabavnim programom i poklonima počastili su sve prisutne i unijeli radost…

Posljednjih godina dolazimo u posjetu bolesnim licima smještenim u Ruhamu i trudimo se da ih uvijek iznova uveselimo. Najvažnije od svega je lijepa riječ, koja mnogo znači starim ljudima i istakla je veliko zadovoljstvo posjetom, – kazala nam je nastavnica Safija Ibrahimagić.

Učenici su u posjet došli u pratnji pedagogice Jasminke Sedić, nastavnice islamske vjeronauke Safije Ibrahimagić (voditeljice sekcije „Živimo vrijednosti“), nastavnice Salihe Peco Delić (voditeljice dramske sekcije) i nastavnice razredne nastave Mersihe Đulić.

Zdravo starenje uz rekreativne i kreativne aktivnosti doprinose unaprijeđenju psiho-socijalnog zdravstvenog stanja korisnika, što je iznimno važno za kvalitet života i održavanje funkcionalne sposobnosti lica treće životne dobi. Doprinos mladih ljudi je neizreciv i predstavlja važan segment međugeneracijske solidarnosti, zbog toga se posebno zahvaljujemo vrijednim nastavnicama, koje se ističu vrijednim radom i trudom, posvećenim svom plemenitom pozivu i učenicima, na odvojenom vremenu i posjeti najranjivijoj kategoriji koja zaslužije posebnu pažnju društva, – naglasila je direktorica Hatidža Rudić.

Dugogodišnja štićenica, gospođa Fatima Omeragić, sa suzama u očima zahvalila se prisutnima na posjeti, trudu i zalaganju, koje su uložile nastavnice i učenici koji su naposlijetku, nagrađeni gromolikim aplauzima.

Primjeri poput ovih svakako zavrjeđuju pažnju. O njima treba svakodnevno govoriti, a ukoliko smo u mogućnosti svakako se i uključiti u različite akcije pomaganja osoba treće životne dobi, po čemu se dugogodišnja Ustanova Ruhama posebno ističe u svom radu.

Ustanova Ruhama