5. Međunarodni naučno-stručni skup ‘Održavanje’ na Mašinskom fakultetu

5. Međunarodni naučno-stručni skup „Održavanje 2018.“, održan je danas u Zenici, u organizaciji Mašinskog fakulteta zeničkog Univerziteta, Društva održavalaca BiH i IPI Instituta iz Zenice.

Na skupu je prezentovana većina od 47 prijavljenih radova iz 5 zemalja od strane 120 autora i koautora. Radovi, uglavnom, dolaze iz privrede i naučno-stručnih institucija, što je dobar spoj teorije i prakse, – kazao je za Zenicainfo profesor doktor Sabahudin Jašarević, aktuelni predsjednik Društva.

Održavanje je bitan segment svakog društva, jer bez održavanja nema rada, posebno proizvodnje i reprodukcije, međutim, promjene u u tehnici i saznanjima idu takvom brzinom da održavaocima usporavaju tekuće proizvodnje, prvenstevno zbog finansijskih razloga, a ni broj kandidata koji se bave ovim poslom nije izrazito velik, – ističe profesor emeritus Safet Brdarević, predsjednik Naučnog odbora Skupa.

Prvog dana rada, održana je i sjednica Skupštine Društva održavalaca BiH, sa dnevnim redom koji, između ostalog, uključuje izvještaj o radu za prethodne dvije godine, kao i plan rada za naredni period, te prijedlog izmjena članova tijela i organa Društva održavaoca BiH. (A. Sitnić)