U nedjelju Zenički Horizonti 2018 | JUG

Paninarsko društvo Vedro i ove godine organizuje i realizuje projekat Zenički Horizonti, za svoje Vedraše, sve planinare, avanturiste, ljubitelje prirode grada Zenice.

Zenički Horizonti su priča o 4 strane svijeta, o avanturi za sve ljude koji vole prirodu i sve ono što im ona nudi. To je prilika da se obuku ‘nove’ gojzerice i učine prve korake u planinarstvu.

Tradicionalno, ovaj projekat je bio vremenski određen između dva najznačajnija datuma u istoriji grada, Dana Zenice, 578 godina od prvog spominjanja Zenice (20. mart 1436. godine) i Dana oslobođenja Zenice, 69 godina od oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora (12. april 1945. godine). Međutim, kako bi mu dodali novu dimenziju i pokazali naš grad u različitim bojama, odlučili smo da se ove godine projekat sprovede tokom čitave godine, tačnije kroz sva četiri godišnja doba: proljeće, ljeto, jesen i zimu, saopštili su iz Planinarskog društva Vedro.

Nadamo se da ćemo i ove godine vidjeti poznata lica, ali da će nam se pridružiti i neka nova koja će u svoj dnevni rječnik ubaciti riječ ‘hajking’.

ZENIČKI HORIZONTI 2018 | JUG


Vjetrenice – Kuber – Volovska glava – Dobriljevo = 11 km

INFORMACIJE O IZLETU – OBAVEZNO PROČITATI

• Datum polaska: nedjelja, 13. maj 2018. godine u 07:15 h
• Mjesto polaska: Glavna autobuska stanica Zenica
• Participacija za prijevoz – za članove VEDRA: BESPLATNO
• Participacija za prijevoz – za nečlanove VEDRA: BESPLATNO

(U slučaju da obezbjeđeni autobus bude pun, ostali učesnici će sa organizatorima biti poslani na redovnu gradsku liniju Zenica – Vjetrenice. U ovom slučaju učesnici sami sebi plačaju kartu u iznosu od max. 2,50 KM. Prednost u besplatni autobus imaju članovi udruženja.)

UČEŠĆE U PROJEKTU JE BESPLATNO!

Planinarski vodiči za ZENIČKE HORIZONTE 2018 su licencirani planinarski vodiči A kategorije našeg Udruženja

BITNE NAPOMENE:

• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).

• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja u prirodi (ruksak, gojzerice, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše, PRESVLAKA!)

• Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta: L – LAGANO
Lahka tura primjerna svakom planinaru i izletniku, po ukupnom trajanju hoda kraća od 5 sati, isključuje dugotrajne i strme uspone. Visinska razlika je manja od 400 metara.

• Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta: N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala

• Povratak: u popodnevnim satima.

Odazivom na izlete, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istim, da prihvata program, da izletima pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.

Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.).

Organizator zadržava pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

• IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE:

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

OBAVEZNO ZNATI: ZA ZENIČKE HORIZONTE VAM NIJE POTREBNA PRIJAVA NEGO SAMO DOBRA VOLJE I ŽELJA DA PROVEDETE NEDJELJU U PRIRODI. VIDIMO SE ISPRED GLAVNE AUTOBUSKE STANICE U 07:15 h.

Vedro za ZENICU !!!!!!!!!!!

Planinarsko društvo Vedro i Projekat Zenički horizonti