Pojskić: Udruženje logoraša ZDK traži izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti

9. maj se obilježava i kao Dan logoraša Bosne i Hercegovine. Ova kategorija ni do danas nije dobila odgovarajući status.

Udruženje logoraša ZDK duže vrijeme insistiraju na izmjenama federalnog Zakona o socijalnoj zaštiti radi ostvarivanja najvažnijih prava, prije svega na zdravstvenu zaštitu. Za neka od prava očekuju više razumijevanja od kantonalnih vlasti.

Savez logoraša Zeničko-dobojskog kantona traži da se ovoj kategoriji prizna status civilne žrtve rata, po osnovu boravka u logoru, a ne da se to uslovljava stepenom invalidnosti.

Zakonsko rješenje iz 2006. godine tretira populaciju logoraša, ali je do sada onemogućeno sticanje statusa i bilo kojeg prava.

Uz konsultacije sa pravnim stručnjacima, napravili smo jedan kvalitetan prijedlog, kojim bi se, ukoliko dođe do njegove primjene, svim logorašima omogućilo sticanje statusa civilne žrtve rata, – ističe Samir Pojskić, predsjednik Udruženja logoraša ZDK.

Naš sagovornik ističe da bi izmjenama odredbi federalnog zakona trebalo omogućiti i pravo na zdravstvenu zaštitu.

To su i ostale prinadležnosti, poput banjskog liječenja, prekvalifikacija, dokvalifikacija, a po našem prijedlogu, logorašima sa većim stepenom invaliditeta bio bi omogućen veći stepen uživanja postojećih prava, – dodaje Pojskić.

Od kantonalnog nivoa se očekuje prihvatanje inicijative da se članovima porodice logoraša, djeci i studentima prizna odgovarajući status, omogući uživanje prava prilikom apliciranja za prijem u srednjoškolske ili visoko-školske ustanove, smještaja u studentske domove, odobravanja stipendija i slično, kroz izmjene kriterija u postojećim zakonskim rješenjima.

Savez logoraša nastavlja i aktivnosti na zaštiti i ostvarivanju prava logoraša-žrtava torture u apelacijama kod nadležnih sudova posebno u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja postupka. (Š. Babić)