FOTO: Predstavljen projekat očuvanja višenacionalnog naslijeđa Prvog svjetskog rata

Projekat Umrežavanje u očuvanju višenacionalnog naslijeđa Prvog svjetskog rata podunavskih zemalja (NETWORLD – NETWORKING IN PRESERVING THE FIRST WORLD WAR MULTICULTURAL HERITAGE IN THE DANUBE COUNTIRES), koji se implementira u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Dunav 2014.-2020., predstavljen je danas javnosti u Muzeju Grada Zenice.

Implementacija Projekta počela je u januaru 2017. godine i trajat će ukupno 30 mjeseci, a u njemu učestvuje 14 projektnih partnera.

Vodeći partner u projektu je Razvojni centar doline Soča, Slovenija. Ispred BiH u projektu učestvuju Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona i Ekonomski fakultet Sarajevo.

Glavni cilj projekta je očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa iz Prvog svjetskog rata i njegovog korištenja u razvoju održivog, kvalitetnog kulturnog turizma, kroz afirmaciju svih lokacija na kojima se nalaze, te omogućavanje pristupa ciljnim skupinama ovim lokacijama, – kazao nam je Emir Bihorac, koordinator ovog projekta.

Zanimljive lokacije, gdje se mogu pronaći različita svjedočanstva iz prošlosti stanovnika ovih krajeva, vezana za period Prvog svjetskog rata i koje se nalaze na području Maglaja, Žepča, Olova i Zenice, biće mapirane i objavljene u brošurama koje su u izradi.

Ukupna vrijednost projekta za ZDK iznosi 120 hiljada eura, od čega je kanton učestvovao sa 15%. (A. Sitnić)