Studijska posjeta u Osijek u okviru projekta „Trik“, inovativne ideje za rješavanje problema u zapošljavanju

U okviru projekta „TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“ Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija organizovala je u periodu od 3. do 5. maja 2018. godine studijsku posjetu Osijeku, gdje su partneri u projektu posjetili Hrvatski zavod za zapošljavanje – ured Osijek, Regionalnu razvojnu agenciju Slavonije i Baranje, Tehnologijsko-razvojni centar u Osijeku, Poduzetnički inkubator Bios, kao i sajam Maker Faire, saopšteno je iz Agencije REZ.

U okviru studijske posjete partneri u projektu su imali priliku da na konkretnim primjerima uspješnog lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ-a) prepoznaju inovativnost u rješavanju problema u zapošljavanju, te da razmjene iskustva sa srodnim institucijama u Republici Hrvatskoj.

Nakon što je pri Općini Travnik uspostavljeno radno tijelo kao „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje“ s ciljem izgradnje kapaciteta i institucionalizacije LPZ-a, u proteklom periodu su organizovani treninzi za sve članove LPZ-a, te je ova studijska posjeta uveliko doprinijela razumijevanju rada lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

Delegaciju koja je putovala u Osijek činili su predstavnici Općine Travnik, Službe za zapošljavanje KSB/SBK, Centra za edukaciju mladih Travnik (CEM), Sveučilišta/Univerziteta Vitez, Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik, kompanije NOBIL d.o.o. Nova Bila i REZ Agencije.

Osnovni cilj projekta „TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“ je stvaranje povoljnog okruženja za nova radna mjesta promocijom poduzetništva i provođenjem poduzetničkih obuka. Realizacijom ovog projekta bi se ostvario dugoročni održivi efekat procesa kreiranja institucionalne i sistemske podrške zapošljavanju mladih u općini Travnik kroz stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja, a koje će aktivno doprinositi povećanju novootvorenih poslovnih subjekata/radnih mjesta, ali i kontinuiranoj promociji poduzetništva i poduzetničkog obrasca ponašanja među nezaposlenim mladim ljudima kao ugroženoj populaciji.

Vodeći partner u projektu je Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ, a partneri su: Općina Travnik, Centar za edukaciju mladih – CEM, Sveučilište/Univerzitet “Vitez” u Travniku, Služba za zapošljavanje SBK/KSB, GS tmt d.o.o. Travnik i NOBIL d.o.o. Nova Bila, a isti se se implementira u okviru krovnog projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, kojeg financira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), navodi u saopštenju Razvojna agencija za Regiju Centralna Bosna.