Povećati poticaje i ojačati konkurentnost bh. pčelara

Poticaji za pčelarstvo morat će biti značajno uvećani kako bi bh. proizvođači mogli biti konkurentni, istaknuto je na okruglom stolu o toj oblasti koji je održan danas u Sarajevu.

Predsjednik Saveza pčelara FBiH Sejo Deljo precizirao je da je u posljednjih sedam godina Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podijelilo 402 miliona KM za poljoprivredu, od čega pčelari nisu dobili skoro ništa i oni pokušavaju promijeniti taj odnos prema pčelarstvu.

“U ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji mi učestvujemo od 1,7 do 1,9 posto, a u programu poticaja za ovu godinu za pčelarstvo je namijenjeno 0,2 posto sredstava. Mi ne možemo biti konkurentni jer samo Hrvatska i Srbija za pčelarstvo izdvajaju 10 do 20 puta više sredstava i mi ćemo i dalje sve više uvoziti jer bh. tržište traži 2.000 tona meda godišnje”, rekao je Deljo.

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić naveo je da će uskoro biti uređen registar pčelinjaka i pčelinjih zajednica (košnica) kako bi stvorili uslove za podršku proizvodnji koja ove godine iznosi dvije KM po košnici.

“U registru poljoprivrednih gazdinstava FBiH evidentirano je oko 140.000 pčelinjih zajednica, dok se stvarnim brojem smatra oko 215.000 košnica i kada svi budu registrovani bit će moguće kreirati poticajnu politiku”, pojasnio je Kudić.

Direktorica Sektora za poljoprivredu i trgovinu Privredne komore FBiH Erina Lasić apelovala je na veterinarske zavode i fakultete da pomognu u zaštiti zdravlja pčela jer se kod nas još koriste lijekovi koji su zabranjeni u Evropskoj uniji, a naši proizvodi moraju izaći na to tržište jer imaju potencijal za to.

“Privredna komora FBiH će učiniti sve sa svoje strane da naši pčelinji proizvodi budu prisutni na sajmovima i da provodimo edukacije unutar naših institucija”, rekla je Lasić.

Okrugli sto “Spasimo pčele, s posebnim osvrtom na Program novčanih podrški u poljoprivredi u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. – Poticaj za pčelarstvo” organizirali su Savez pčelara FBiH i Privredna komora FBiH. (Fena)