Otpravnik poslova u Ambasadi Makedonije, Aleksandar Krstevski, u zvaničnoj posjeti Gradu Zenici

Otpravnik poslova Ambasade Makedonije u BiH, Aleksandar Krstevski, posjetio je sjedište Gradske uprave, gdje je sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem, razgovarao o uspostavljanju kulturne saradnje između dvije prijateljske države.

Jedan od povoda posjete je gostovanje Makedonskog narodnog teatra u Takmičarskom programu Festivala bh. drame, koje će se zeničkoj publici večeras predstaviti izvedbom predstave „Ničija zemlja“.

Kako su naglasili domaćin sastanka i gosti iz Makedonije današnji susret samo je nastavak jedne uspješne saradnje između BiH i Makedonije.

Tokom razgovora akcentirane su pozitivne priče u kulturnoj razmjeni, koja je iz godine u godinu sve obimnija.

Republika Makedonija je prijateljska država Bosni i Hercegovini, građani Zenice vole Makedonce, prema tome ne vidim nikakvu prepreku da se u budućnosti ova kulturna, sportska , pa i privredna saradnja digne na veći nivo, – izjavio je nakon ove posjete gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Da je kulturna saradnja u uzlaznoj putanji vidi se na primjeru Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, te činjenici da su to prepoznale obje države. Izražena je nada da će tim koracima krenuti i privrednici.

Naši odnosi su u uzlaznoj putanji i zbog toga želimo uspostaviti komunikaciju sa svim organima vlasti u BiH. Samo uzajamnom dobrom komunikacijom možemo stvarno unaprijediti odnose na kulturnom, sportskom i privrednom planu, – ističe Aleksandar Krstevski, otpravnik poslova u Ambasadi Republike Makedonije u BiH.

U sklopu Festivala bh. drame, glumci Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja predstaviće se večeras zeničkoj publici sa predstavom „Ničija zemlja“, u režiji Aleksandara Morfova, dok ansambl Bosanskog narodnog pozorišta za septembar najavljuje gostovanje u Makedoniji, gdje će premijerno izvesti predstavu “Bure baruta”. (R. Šabanović / S. Stević)