Halilović: Mutne radnje u postupku prodaje imovine Željezare Zenica

Finansijska policija Federacije BiH temeljito je češljala sumnjivo poslovanje nekadašnjeg privrednog giganta “Željezara” Zenica. Kako saznajemo, najviše su se interesovali za poslovanje u proteklih šest godina, a izuzeli su na hiljade dokumenata, koje pomno provjeravaju, saznaje Avaz.ba.

Prema riječima Avdije Halilovića, predsjednika Sindikata “Željezare”, konačno će isplivati načistac sve ono što se proteklih godina radilo u preduzeću, a nije u skladu sa zakonom.

Ja sam još ranije, javno, pozivao Tužilaštvo da provjeri ima li elemenata krivičnog djela u poslovanju „Željezare“, a vjerujem da ima. Propala je tolika imovina, neko mora odgovarati – kaže Halilović.

Propao je i Hotel „Internacional“, koji nikad nije prodat. Iako je za kupovinu po cijeni od 9,8 miliona maraka bila zainteresirana „Addiko banka“, hotel, na kraju, nije prodat. Kako tvrdi Avazov izvor, htjeli su ga kupiti i Kuvajćani, ali se čekalo da cijena padne na 3,5 miliona.

Identično je s turističkim pansionom na Bistričaku, koji je, također, trebao biti prodat po minimalnoj cijeni. Ipak, planove direktora Safeta Berbića pomrsila je Porezna uprava, koja je blokirala svu imovinu.

Javni tender

Pokušavalo se tu svašta. Štimalo se da itekako vrijedna imovina bude prodata ispod ruke. Međutim, sada je to dobilo zakonske razmjere, jer će prodaja pet objekata ići putem javnog tendera, – govori Halilović.

Mutne radnje onih koji su godinama upravljali „Željezarom“ danas ispituje Finansijska policija, a posebno je interesantno da je upravo Safet Berbić, koji je 17 godina vedrio i oblačio ovim preduzećem, danas savjetnik Mirzi Jariću, stečajnom upravitelju „Željezare“.

Krivične prijave

Prema riječima ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, Finansijska policija dostavit će izvještaj nakon završetka posla.

Ako utvrde da je bilo nedozvoljenih radnji, podnijet ćemo krivične prijave protiv odgovornih, – rekao je Džindić za Avaz.ba.