FOTO: ‘Ravna ploča’ otvorila 17. Festival bh. drame i autorskog teksta

Izložba Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo „Idi onom što te vuče – glumačka odiseja Reihana Demirdžića“, otvorena je sinoć u foajeu Bosanskog narodnog pozorišta, u okviru pratećeg dijela Programa XVII Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018.

Otvorenjem izložbe je ova teatarska kuća obilježila 40 godina od useljenja u sadašnju zgradu zeničkog pozorišta.

Izložbu je otvorio predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić naglasivši da se radi o velikoj i značajnoj izložbi, koja će biti otvorena svih festivalskih dana.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, a u okviru otvaranja Takmičarskog programa XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. upriličena je i dugo najavljivana festivalska premijera predstave „Ravna ploča“, nastale prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije.

Predstava „Ravna ploča“ govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se nije uklapala u norme što ju je obilježilo i udaljilo od ljudi. Sa druge strane govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete. Ponekad je, zaista, put do pakla popločan najboljim namjerama.

U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, prvakinja Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je u ovoj predstavi povjerena glavna uloga.

Autentičnu likovnost predstave, scenografski i kostimografski je na scenu prenijela Sabina Trnka, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen koreograf Thomas Steyaert. Jezička saradnica u radu na predstavi je prof. dr Naila Valjevac, koja je tekst adaptirala govoru područja Tomislavgrada.