Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice organizovalo proslavu Đurđevdana

Danas je Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice organizovalo proslavu najvećeg romskog neslužbenog praznika – Đurđevdana. Proslava se održala na lokalitetu romskog naselja Banlozi, a ova lokacija je odabrana iz razloga što u ovome romskom naselju vladaju najgori životni uvjeti u odnosu na sva ostala romska naselja u Zeničko-Dobojskom kantonu, pa i BiH.

Obilježavanje Đurđevdana počelo je od ranih jutarnjih sati, tradicionalnim hodanjem po rosi i žarenjem, te loženjem velike vatre, čiji se plamen održavao cijeli dan. Zahvaljujući potpori zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji je kao i bezbroj puta do sada, pokazao da izuzetnu pažnju poklanja zaštiti manjinskih naroda sa prostora grada Zenice, kao i unapređenju njihovih životnih uvjeta, organizovana je bogata trpeza, a sami romi iz ovoga naselja sa oduševljenjem su isticali da nepamte veću roštiljadu i proslavu ovoga za rome najznačajnijeg praznika od današnje.

Proslavi je prisustvovalo preko stotinu stanovnika ovoga naselja, a proslavi su se pridružili i romi iz ostalih zeničkih naselja. Ipak, Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice na čelu sa Predsjednikom Udruženja Refikom Crnovićem i njegovim zamjenikom Mehmedom Tahirovićem naglašava da ovogodišnja proslava Đurđevdana prolazi u sjeni nedavno donesene kontroverzne odluke od strane vladajuće većine Gradskog vijeća, kojom je visina zakupnine za stambene jedinice koje su namjenjene za socijalno-neprofitno stanovanje povećana sa iznosa 0,5 na 1,00KM/m2 za nezaposlene osobe, te na 1,5KM/m2 za zaposlene osobe, a što predstavlja nedostižan iznos za rome koji su nezaposleni u 99% slučajeva. Da stvari budu još žalosnije, ističu da je ovu odluku podržao i nezavisni vijećnik ispred nacionalnih manjina u Gradskom vijeću, pripadnik romskog naroda Asim Musić, koji se čak tokom rasprave o usvajanju prijedloga ove odluke niti jednog momenta nije javio za riječ. Ističu i da je stručni tim Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice predvođen pravnim savjetnikom Udruženja, Emirom Abduzaimovićem, sa nadležnim instancama održao niz sastanaka sa ciljem poduzimanja aktivnosti na donošenju nove odluke kojom bi se ova odluka stavila van snage. Ipak, poručuju da su romi iz zeničkog naselja Brist na rubu strpljena, te ukoliko se na sljedećoj sjednici gradskog vijeća ne posveti posebna pažnja ovome problemu i ukoliko ne bude naznaka da će se u što skorije vrijeme pred gradskim vijećem ponovo razmatrati novi prijedlog odluke kojom se uređuje ovo pitanje, spremni su izaći na ulice i u potpunosti blokirati grad, jer izgleda da je to u našoj državi jedini efikasan način borbe protiv diskriminacije na nacionalnoj osnovi.

Iskren pozdrav, Refik Crnović, Predsjednik Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice