Svečano otvoren ženski kulturni centar i vrtić Ferhan Sultan

Ženski kulturni centar i vrtić Ferhan Sultan otvoren je svečano danas u prisustvu brojnih zvanica i gostiju, kao i stanovnika zeničkog naselja Radakovo.Riječ je o đačkom internatu za djevojčice i djevojke, čiju su izgradnju finansirali turska fondacija Turk – Bošnjak i Grad Zenica.

Riječ je o veleljepnoj zgradi sa moderno opremljenim spavaonama i igraonama, kuhinjom, trepezarijom, salom i učionicama. Inače kulturni centri i vrtići fondacije Turk Bošnjak pružaju usluge,kako je rečeno danas,bošnjačkoj omladini,nasljednicima Sultana Mehmeda Fatiha. Ovo je drugi internat u gradu Zenici, nakon što je ista fondacija u saradnji sa gradskom upravom,ranije izgradila zgradu za muški internat.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zahvalio se fondaciji Turk Bošnjak, istakavši da će buduće štićenice ovog centra imati sav potreban odgoj i obrazovanje, uz najmodernija pomagala i učila.

Uz gradonačelnike Zenice i Travnika, zvanice Zeničko dobojskog kantona i Republike Turske, današnjoj svečanosti otvaranja Ferhan Sultan kulturnog centra u Radakovu prisustvovali su i brojni građani i mališani iz ovog naselja.

Centri poput ovoga imaju za cilj da odgajaju buduće generacije u svjetlu islama, izdvojene od svih poroka današnjice“, istakao je na današnjoj svečanosti direktor fondacije Tursk Bošnjak, Bilal Can Balci.

Zgrada u Radakovu primaće će djevojčliće i djevojke uzrasta od 6 razreda osnovne škole, kao i djecu predškolskog uzrasta čiji roditelji žele ovu vrstu odgoja i obrazovanja. Prijave za narednu školsku godinu za 100-injak mjesta u internatu počinju uskoro.   (Alma H.)