Predstava “Ravna ploča” premijerno u ponedjeljak

Predstava „Ravna ploča“, autora Dragana Komadine,u režiji Lajle Kaikčije premijerno će biti izvedena u ponedjeljak,7.maja sa početkom u 20 sati,čime će biti otvoren XVII Festival bosanskohercegovačke drame.

Istovremeno premijerom  će biti obilježena i 40. godišnjica  od otvaranja sadašnje zgrade zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta,najavljeno je tokom današnjeg presa. U predstavi pored zeničkih glumaca,ansamblu se pridružila i Gordana Boban,glumica Kamernog teatra 55 Sarajevo. Scenografija i kostimografija je povjerena Sabini Trnki, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Jezička saradnica u radu na predstavi je prof. dr. Naila Valjevac.

Dramski tekst prati posljedni dan u životu majke koja živi sama sa slijepim sinom u zabitom hercegovačkom selu, gdje mu je njezina riječ jedini zakon i put.

Naslov drame nije samo majčin očajnički pokušaj da na samrti utješi sina metaforom „ravne ploče“,svijeta kao idiličnog mjesta,prilagođenog slijepcima,nego je i podsjećanje kako svaki radikalizam,makar se radilo i o majčinskoj ljubavi,nužno vodi u fundamentalizam,odnosno do ruba ispod kojeg bezbrižno mašu slonovski repovi.   (D.S.)