FOTO: Smetovi, drugi dan – na mjestu zločina

Piše: Said Šteta

Godinama već na Smetove ne odlazim kada je neki praznik. Jer uvidio sam da je to praznik pražnjenja frustracija, niskih strasti i svih pratećih gadosti kojima neki, čini se, ne mogu odoljeti. Dovoljno je bilo primjerenosti spram primitivizma, poganluka, kojem se pojedini predaju toliko strastveno da im animalni predstavnici počinju zavidjeti. Zato pišem!

Smetovi, srijeda, 2. maj ljeta Gospodnjeg 2018.

Zaustavljam se na parkingu Smetova i gledam sve ostavštine necivilizacije, krkanluka, bahatosti, neodgojenosti i poganih navika ponešenih iz vlastitog dvorišta. Gomile i gomile smeća, razbijenih i nerazbijenih flaša i otpada kakvog još ni uređena deponija “Mošćanica” nije upoznala. Kome ostavti sve to? Čak i u postavljene korpe od strane “Turističke zajednice”? One iste zajednice čije su česme presušile na parkingu i na prevoju puta do spomenika. Zna se i zašto!

Mislite li da će gradonačelnik i grupica entuzijasta i zaljubljenika prirode opet doći da čiste vaša g….? Varate se!

Ovoga puta je primitivizam dosegao dno. Znam da može i niže, ali neću da napominjem, jer ovo što sam vidio danas, bilo je toliko stresno, bolno i jadno. Pomislio sam kako sam zalutao u neku od scena filma “Doma za vešanje” jer je još uvijek iz obližnjeg auta dolazila pesma nakih cajki i cajkana, a vlasnik automobila je doživljavao delirijum svog ushićenja. Poziv u pjesmi na “mesto zločina” samo mi je bio povod za naslov i kap što preli žuč, a ne čašu, pa da krenem slikati sve ostavštine nekulture. Polje prekriveno flašama od pive, ubilo je svaku trun nektara na tek otvorenim cvjetovima, a gomile smeća rasipale su se na vjetru i kačile za tek olistale grane. Strašno!

Ovo nije uradio Dodik da bi mrzili njega i njemu slične. Nije uradio ni Čović, jer iako nas ne voli, on ima valjan pedigre da ne prlja prirodu. Uradio je to Bošnjak, procentualno sigurno 99,9 posto, a prisutnošću svojom 99,0 posto, jer tek jedan posto moglo je biti pripadnika drugih nacionalnosti.

E pa stidi se, Bošnjače, svoje sjenke, svoga imena i svake naricaljke sa kojom si jučer padao u trans uz pomamu na pečeno meso i mozgorasturajuće tekućine. Stidi se, jer sa ovom nekulturom nisi prispio ni do lašvanske petlje, a kamoli u Evropu. Da, ti Bošnjače, koji si jučer poganio Smetove!

Smiluj mu se Bože i uputi ga na put urednosti i lijepog ponašanja, ta i ja sam Bošnjak, koji još neizmjerno voli sva ova brda, planine, rijeke i izvore, u koje se nisam usudio pljunuti. Jer je grijeh! Zarad djece od koje smo posudili ovu mrvu Planete!

Said Šteta