FOTO: U Visokom održane sjednice Federalnog i krovnog saveza planinara

Planinari većeg bh. entiteta danas su u Visokom održali dvije skupštine, prvo izvještajnu krovnog saveza planinara na nivou BiH, čije su članice još planinarski savezi RS-a i „Herceg Bosne“, a odmah potom i Izvještajno-izbornu sjednicu Skupštine Planinarskog saveza Federacije BiH, kojima je prisustvovalo 97 delegata iz 80 društava.

Vrijedno pomena sa prve sjednice je jednoglasno usvajanje izvještaja o radu i finansijama Planinarskog saveza BiH za prošlu godinu, te pokušaj donošenja odluke o raspuštanju Planinarskog saveza BiH, koji djeluje od 1892. godine.

Uprkos obrazloženju predsjednika planinara, Zehrudina Isakovića, kako je to neminovan proces i slijed stvari nakon niza poduzetih aktivnosti u proteklih nekoliko godina, nakon otvaranja pitanja pravnog kontinuiteta i baštinjenja planinarske tradicije planinarstva u BiH, većinom glasova to je skinuto sa dnevnog reda i ostavljeno za narednu sjednicu.

Ovdje je mnogima ostalo upitno da li je sve proteklo prema Statutu i Poslovniku, jer se o povlačenju odluke glasalo nakon što je otvorena rasprava o njoj.

Novo rukovodstvo

Sjednica Skupštine PS Federacije BiH bila je mogo interesantnija, napetija, s burnim i dužim raspravama, a osnovna karakteristika je izbor novog rukovodstva i organa Saveza. Emir Lipović iz KES „Limit“ uz Bihaća sa 52 glasa je izabran za novog predsjednika Planinarskog saveza F BiH, šest manje glasova imala je Emina Rajković iz PD „Bjelašnica“ Sarajevo. Javnim glasanjem za potrpedsjednika Saveza izabran je Sanjin Hodžić iz Tuzle, Franjo Kristić iz PD „Pogorelica“ Kiseljak novi je predsjednik Skupštine, a jedan od dopredsjednika je Islam Imamović iz PD „Željezara“ Zenica.

Imenovan je i novi devetočlani upravni odbor u kojem su Zeničani Sinan Gluhić iz PD „Čolan“ i Ferdo Marijanović iz PD „Mladost“. Osim njih i Fatima Bajramović iz PD „Tvrtkovac“ je predsjednica Nadzornog odbora, a Tahir Šabić iz PD „Tajan- Lisac“ njegov član, dok je Lidija Bašić iz PD „Tvtkovac“ član Suda časti.

Po brojnosti svojih predstavnika u PS Federacije BiH, Zenica vjerovatno nikada nije bolje stajala pa je zaočekivati da se njihov rad osjeti i na terenu, kod samih planinara, ali i na području cijelog Ze-do kantona.

Pohvale za rad

Dosadašnjem predsjedniku, Zehrudinu Isakoviću, koji je ispred Kantona Sarajevo ušao u novi Upravni odbor, te ostalom rukovodstvu Saveza, upućene su čestike na do sada urađenom, a za pohvalu je i podatak kako trenutno na računu Saveza ima oko 180 hiljada KM.

Uz redovne aktivnosti treba nastaviti započeto, posebno kada su krupniji projekti u pitanju, te dalje razvinjati Savez i planinarstva uopšte, a to bi trebali biti priortiteti i novog rukovodstva.

Dodijeljene su zahvalnice i za 12 najbrojnijih planinarskih društava, a ček od po hiljadu KM za ulaganja u domove dobilo je pet društava, među kojima je i „Željezara“ Zenica.

Dobre rezultate bi bilo teže ostvariti bez podrške prijatelja i planinarstva pa je Upravni odbor uručio Povelje Saveza Editi Džapo, federalnoj ministrici okoliša i turizma, zatim federalnom premijeru, Fadilu Novaliću i Elviru Kazazoviću, ministru obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Inače, Planinarski savez Federacije BiH trenutno broji 107 članica sa nešto više od šest hiljada članova. U prosjeku, društva okupljaju 56 članova, a samo „Konjuh“ iz Tuzle i „Prijatelji prirode“ iz Sarajeva imaju više od dvije stotine članova. Najmlađe društvo je „Kalesija“ iz istoimenog grada.

Tekst i foto: Sinan Gluhić