Ambasador Ferguson kod gradonačelnika: Giljotina propisa u korist biznisa

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Edvard Ferguson, posjetio je danas Gradsku upravu u Zenici gdje je razgovarao sa gradonačelnikom, Fuadom Kasumovićem o početku realizacije projekta koji se odnosi na privlačenje investicija.

Sastanku je prisustvovala i menadžerica Projekta, Ruvejda Aliefendić, predstavnica razvojne institucije pri Svjetskoj banci.

Radi se o Projektu privlačenja investicija i poboljšanju poslovnog okruženja na lokalnom nivou-LIFE.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je podsjetio da je u toku reforma javne uprave, a kroz nastavak provedbe projekta Lajf slijedi takozvana „giljotina propisa“.

Krajnji cilj je da se uz pomoć Svjetske banke neke procedure potpuno ukinu a druge skrate kako bi pomoglo kako građanima tako i privrednicima, – kazao je Kasumović.

Britanski ambasador, Edvard Ferguson, koji je prije podne posjetio i općinu Vareš je istakao kako mu je drago čuti da je zenička Gradska uprava spremna za „giljotinu propisa“ u korist kompanija i biznisa, onima koji tek počinju da im bude lakše i ekonomičnije startati a onima koji djeluje da dalje razvijaju djelatnost.

Ambasador Ferguson je izrazio očekivanje da će i na federalnom nivou uslijediti aktivnosti na donošenju odgovarajućih zakona i amadmana, te u konačnici otvoriti mogućnost on-line registracije kompanija.

Menadžerica Projekta LIFE, Ruvejda Aliefendić je najavila da se okončanje aktivnosti očekuje krajem ove godine kada će biti moguće predstaviti rezultate. (Šerif Babić)