Batonci „matirali predrasude“ u Banja Luci

UG Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, iako protekle dane živi svečarski kao laureat grada Zenica, nastavlja svoje aktivnosti na polju kulture i sporta.

Tako su šahisti KPS „Baton“, u sastavu Ahmed Senahid Karalić, Evelin Karalić, Almir Čamdžić i Amir Čehić, u subotu, 17. marta 2018. godine, učestvovali na Šahovskom festivalu prijateljstva „Matirajmo predrasude“ koji se održavao u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske u Banja Luci.

Inače, ovaj festival šaha održava se već neku godinu zaredom, a tehničku organizaciju preuzeo je Šahovski klub „Skakač“ iz Banja Luke. U veoma jakoj konkurenciji od 126 igrača iz pet zemalja, sa šest poena i bez jednog poraza u sedam partija, Ahmed Senahid Karalić je u ukupnom plasmanu osvojio četvrto mjesto, dok je u konkurenciji osoba sa invaliditetom ponovo osvojio prvo mjesto, već  drugi put na ovom festivalu. Amir Čehić je sa osvojena četiri poena u sedam partija, u konkurenciji osoba sa invaliditetom, osvojio bronzanu medalju. Veoma vrijedno drugo mjesto u juniorskoj kategoriji do osamnaest godina, osvojio je  Evelin Karalić, dok je Almir Čamdžić po prvi put učestvujući na turniru u životu,  sakupio 3,5 poena.

Uzimajući u obzir činjenicu da su šahovski zaljubljenici uz angažman predsjednika KPS „Baton“, mr. Amira Ismića, sami organizovali ovo putovanje u Banja Luku, to samo pokazuje davno zacrtanu strategiju UG KPS „Baton“ da ovo udruženje uistinu nema predrasuda. Bez redovnog izvora finansiranja, bez potrebne infrastrukture, KPS „Baton“ svojim radom i svakodnevno vidljivim rezultatima, potvrđuje opravdanost svog postojanja i imena kojeg s pravom nosi.

Oni su odlučni pružiti ruku prijateljstva cijelom svijetu, ali i pokazati svoje znanje i borbenost u svakoj disciplini. Ovoga puta je to sport, što ne znači da se KPS „Baton“ neće odazvati na bilo koju manifestaciju koja promoviše kulturu, ali i baštini ljubav spram jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Piše: Said Šteta