Za vikend promjena vremena, iduće sedmice novi snijeg

Sibirski polarni val je iza nas, a proteklih dana bili smo svjedoci stabilizacije vremena u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ipak, stabilan period bez padavina je iza nas, barem prema prognozi meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Stabilno vrijeme će se zadržati i danas, kad se u Bosni očekuje sunčano, uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini – jutro pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren, jugozapadni. Jutarnje temperature od -3 do 3, na jugu od 4 do 8, a dnevne između 8 i 16 stepeni.

U subotu, 10.03.2018., u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. Od sredine dana postepeno naoblačenje sa zapada. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalno može pasti malo kiše u Krajini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu i sjeverozapadu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C.

U nedjelju, 11.03.2018., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na ponedjeljak i potpuno oblačno vrijeme. Krajem dana kiša se prognozira u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Jačanje juga u noći na ponedjeljak kada se većinom očekuju jaki udari od 50 do 60 km/h. U Krajini, zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne tokom noći su mogući i olujni udari juga od 60 do 75 km/h. Jutarnja temperatura zraka između 3 i 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 13 i 19°C.

U ponedjeljak, 12.03.2018., u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne pretežno oblačno sa kišom gdje se prognozira 20 do 50 litara kiše po metru kvadratnom. U većem dijeli Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa prolazno slabijim padavinama prijepodne. Veći dio dana vjetrovito, od poslijepodnevnih sati jugo će oslabiti. Jutarnja temperatura zraka između 6 i 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C.

U utorak, 13.03.2018., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Ujutro slabo jugo koje će sredinom dana promijenuti smjer na sjeverozapad. Jutarnja temperatura zraka između 2 i 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 14°C.

– Prema trenutnim sinoptičkim kartama, u našoj zemlji se naredne sedmice očekuje nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom. Kiša se prognozira početkom sedmice, a snijeg je moguć pred kraj sedmice (17. i 18.03.) u Krajini i centralnoj Bosni. Temperature zraka bit će u laganom padu a prognozirane minimalne temperature zraka od 16.03. spuštat će se ispod 1°C – prognozira meteorolog Dženan Zulum. (AA)