CCI: Većina građana živi lošije nego prošle godine

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj „Stanje nacije“ koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini. Ovaj izvještaj sadrži obuhvatan pregled informacija o formalnoj realizaciji mjera iz Reformske agende, te mjerenju efekata u različitim oblastima poput javnih finansija, poslovne klime, tržišta rada, vladavine prava, socijalne politike, itd. Jedna od oblasti analize jeste i ispitivanje stavova javnog mnjenja.

Ispitivanje javnog mnjenja provedeno je tokom septembra i oktobra 2017. od strane agencije Valicon s ciljem utvrđivanja stavova i percepcije građana BiH o životnom standardu, kvaliteti javnih politika i povjerenju u domaće političare. Istraživanje je provedeno CATI metodom, na reprezentativnom slučajnom uzorku od 300 ispitanika, starosne dobi od 18 do 65 godina, dok je standardna greška iznosila 5,7%. Bitno je naglasiti da se uz ovakvu distribuciju odgovora i navedenu standardnu grešku, rezultati mogu smatrati vrlo pouzdanim odrazom stavova cijele populacije.

Grafikon 1: Stav javnog mnjenja

Na prvu tvrdnju „Ove godine je moja poprodica manje zadužena nego prošle“, polovina populacije BiH (53%) izjavila da je više zadužena nego prošle godine, dok su rijetki oni (16%) koji smatraju da su u ovoj godini manje zaduženi. Trećina (31%) je neodlučna, tj. nisu sigurni ni da li su više ili manje zaduženi nego prethodne godine.

Više od polovine populacije (55%) smatra da danas živi lošije nego prije godinu dana, dok je 35% ispitanih izjavilo da živi isto. Zbirno, čak 90% ispitanika smatra da danas živi isto ili lošije nego prošle godine. S druge strane, samo 10% smatra da živi bolje.

Po pitanju osjećaja sigurnosti – polovina građana BiH (53%) osjeća se manje sigurnim danas nego prošle godine. Takođe, 40% je onih koji se osjećaju jednako kao i prošle godine – niti više, niti manje sigurnim. Tek 6% populacije BiH se osjeća sigurnije danas nego prošle godine.

Dvije trećine građana (67%) smatra da njihova primanja, plata ili penzija, nisu dovoljni za normalan život. Svaki peti stanovnik BiH (20%) nije siguran da li su mu/joj primanja dovoljna za normalan život.

Tek 12% populacije smatra da mogu živjeti normalno od svojih primanja, a s tim se više slažu mladi, osobe visokog obrazovanja i oni koji žive u gradu. Da ne mogu živjeti od svojih primanja najviše smatraju osobe nižeg obrazovnog statusa, te osobe koje žive van grada.

Dvije trećine populacije BiH smatra da je danas teže naći posao nego prošle godine, dok je samo 6% suprotnog mišljenja. Trećina je po ovom pitanju neodlučna – niti je lakše, niti je teže naći posao danas nego prošle godine. Da je danas teže naći posao češće smatraju osobe srednje životne dobi (31 – 45 godina), srednjeg obrazovanja i oni koji žive van grada, te u Federaciji BiH.

Da se vlade u BiH ne zadužuje odgovorno kod stranih i domaćih kreditora, mišljenja je 65% populacije BiH. Samo su rijetki oni koji smatraju da se vlade zadužuju odgovorno (4%), dok je trećina neodlučnih. Stariji, obrazovaniji i oni koji žive u gradskim sredinama u BiH imaju manje povjerenja u vlade po pitanju zaduživanja.

Više od dvije trećine građana BiH (68%) smatra da nije prihvatljivo da su plate u javnom sektoru veće od plata u privatnom. Taj stav više zastupaju građani višeg obrazovnog nivoa, te osobe koje žive van gradova, te u FBiH. Tek 12% populacije smatra da je prihvatljivo da plate u javnom sektoru budu veće od plata u privatnom.

***

Izvještaj „Stanje nacije“ objavljuje se u sklopu kampanje „Posao narodu“, kojom CCI želi dati doprinos provođenju i djelotvornosti reformi u BiH. Integralan Izvještaj „Stanje nacije“ i više informacija o kampanji nalazi se na adresi posaonarodu.ba